Další krok Maďarska k autoritářství! Měli by se mít Češi na pozoru?

Další krok Maďarska k autoritářství! Měli by se mít Češi na pozoru?
30. 3. 2020
Maďarský parlament dnes schválil kontroverzní zákon. Ten umožňuje řídit zemi pomocí dekretů a vrhá tak moc do rukou Viktora Orbána.

Je to počátek diktatury?

Armáda ve firmách i na ulicích, zakázané či odložené volby i referenda a řízení země prostřednictvím dekretů. Tak vypadá dnešní Maďarsko. Tamní vládní poslanci dnes schválili zákon, který vrhá v podstatě veškerou rozhodovací moc do rukou jejich premiéra. Má jít o přechodná opatření v době boje s epidemií. Jejich rozsah a také dřívější Orbánova politika však zcela legitimně vyvolávají vážné obavy. Dle schváleného zákona může současný nouzový stav vláda udržovat libovolně dlouhou dobu. To vše bez parlamentní kontroly.

U nás (zatím) dobrý

V Česku je situace naštěstí kvalitativně odlišná. Jsou tu však jisté náznaky, které by nás měly znepokojovat. Na chaotické vydávání jednotlivých nařízení jsme si už zvykli. Ovšem vzpomeňme na prodloužení původních omezení. To neproběhlo dle původního krizového zákona, ale dle zákona o veřejném zdraví. To je krok, který může vzít nespočtu českých podnikatelů šanci na náhradu škod a vrhá je v milost či nemilost vlády.

Chceme si být jisti!

Vyzýváme vládu ČR, aby zaujala jasné stanovisko. Chceme ujištění, že nás nečeká nic ani vzdáleně podobného. I u nás se dočkáme prodloužení omezení pohybu a Andrej Babiš chce protáhnout krizový stav o 30 dnů. V takovém případě je ale potřeba stanovit jasná pravidla pro jeho trvání a zrušení. Maďarsko si v tuto chvíli opravdu nechceme brát za příklad. Buďme obezřetní!

Stanovisko Hlasu

Odmítáme, aby Orbán využíval současnou situaci kolem koronaviru k uspokojení svých diktátorských tužeb. Vyzýváme premiéra a další politiky, aby se k odsouzení tohoto kroku připojili. Bude nutné situaci v Maďarsku pozorně sledovat, protože se může velmi rychle stát, že svých pravomocí začne tamní premiér zneužívat.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru