Dobré zprávy z Česka! Co nám koronavirus dal?

Dobré zprávy z Česka! Co nám koronavirus dal?
19. 3. 2020
Češi vytahují staré šicí stroje a berou galanterie útokem. Co bylo ještě včera staré prostěradlo, je dnes rouška. Naše děti učí televize a místopředseda vlády se probudil ze zimního spánku. Končíme s depresí a začínáme myslet pozitivně!

O tom, co všechno je špatně, se toho už napsalo a napovídalo dost. I my jsme v posledních týdnech přispěli svou troškou do mlýna kritiky. Snažili jsme se tak ale činit konstruktivně, s nadhledem a pokud možno s názorem odborníků v zádech. Cíl byl jediný. Přimět vládu nechat PR stranou a místo toho efektivně konat. Občas je nicméně dobré trochu zvolnit a podívat se, jestli nám problematické období, kterým právě procházíme, nepřineslo také něco pozitivního.

Šiju, šiješ, šijeme

Celé Česko začalo šít roušky. Na jednu stranu je smutné, že k tomu vůbec došlo, na druhou to ale ukazuje naši mentalitu. Je komplikovaná, ale zatraceně krásná. Blaničtí rytíři mohli zůstat v hoře, protože my si i tentokrát poradíme bez nich. Všem, kteří se do vyrábění roušek zapojili a zapojují, patří jeden velký dík. A české vládě je s jistou dávkou ironie potřeba poděkovat za to, že nás opět dostala na globální mapu. Vyřešit problém chybějících roušek otevřením galanterií, to je světový unikát!

Hamáčkovo probuzení

Krize je schopna odhalit mnohé. V celé své nahotě se během hojných tiskových konferencí ukazují slabiny politiky hlavní vládní strany, řízené především experty na public relations. Nejistý a skoro nesrozumitelný premiér, který má problém pustit ke slovu odborníky, se zamotává do předchozích vlastních vyjádření, informace vypouští nekoordinovaně a co platí dnes, zítra může být úplně jinak. Krize ale dokáže generovat nové talenty a ty, které jsme odepsali, vybičovat k nečekaným výkonům. Vedle blábolícího premiéra vidíme v červené mikině znenáhla relativně emancipovaného ministra vnitra, které mluví srozumitelně, věcně a racionálně. Možná už nastavujeme laťku nízko a oceňujeme samozřejmé minimum, ale Janu Hamáčkovi držíme palce, aby mu to vydrželo co nejdéle. Prakticky všichni se shodují, že mužem na svém místě je Roman Prymula, epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví, o kterém ještě před měsícem věděl opravdu málokdo. Krizový štáb, který nyní řídí, zdá se konečně bere otěže do svých rukou, a tak se snad všichni lékaři a zdravotní personál brzy dočkají potřebných pomůcek, bez kterých nemohou fungovat.

UčíTelka a ČT 3

Jedničku s hvězdičkou si za proaktivní přístup k nastalé situaci zaslouží Česká televize. Bleskurychle zareagovala na uzavření škol a uvedla na obrazovky projekt UčíTelka. Teď finišují přípravy spuštění ČT3, televize určené primárně seniorům. ČT tak dává jasně najevo, že média veřejné služby mají jednoznačně smysl a stojí za to za ně bojovat. Díky!

Věda a výzkum

Je úžasné sledovat, čeho všeho je věda schopná. Ještě jsme se ani nerozkoukali, a lék na koronavirus se už začal testovat na lidech. Vědci běží závod, který v podstatě nemá poražené. A všichni běží zatraceně rychle. Špičkové vědce máme i u nás. Soňa Peková z laboratoře Tilia vyvinula vlastní test na koronavirus v době, kdy vláda testy šetří a dokonce její laboratoři testovat zakázala a tím mnohé lidi nechala čekat v nejistotě. Až nyní se snad konečně blýská na lepší časy. Každopádně před paní Soňou smekáme!

Solidarita, čas na zamyšlení

A děje se také spousta každodenních drobností, které bychom neměli opomenout. Všichni jsme byli nuceni zpomalit, zamyslet se. Máme teď trochu času podívat se sami na sebe z nadhledu a uvědomit si, co je důležité. Pomáháme si a držíme při sobě. Nosíme ohleduplně roušky. Najednou si uvědomujeme, jak dobře se vlastně máme a jak jsme se přes všechny nástrahy za poslední desetiletí posunuli vpřed. Náhle na vlastní kůži pociťujeme, jak už jsme odvykli frontám, které se nyní tvoří ve výdejnách internetových obchodů. Jak nezvyklá je nemožnost koupit všechno hned, prostě si pro to zajít do obchodu. Jak zvláštní je situace, kdy ze dne na den nemůžeme na koncert, do divadla nebo do kina.

Tahle všechna omezení časem pominou a život se dostane zpátky do svých všedních kolejí. A jednou o téhle zvláštní etapě budeme vyprávět vnoučatům. A díky všem za humor, byť někdy černý. Buďme pozitivní, protože všechno dobře dopadne.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru