Dotace z EU musí být investicí do moderní budoucnosti. Nejsou určeny pro hašení hříchů minulosti

Dotace z EU musí být investicí do moderní budoucnosti. Nejsou určeny pro hašení hříchů minulosti
9. 3. 2020
Rozpočet EU na období od 2021 do 2027 je stále v nedohlednu. Přitom o jeho dojednání se může zasadit i český premiér. Ten nechce přijít o část dotací do některých oblastí, přestože by i tak zůstalo Česko čistým plátcem – tedy státem, který z EU víc dostává, než do ní přispívá.

Boj o vyšší dotace je pochopitelný, co však považujeme za znepokojující, je účel, na který mají dotace podle Andreje Babiše jít. Prioritami jsou pro něj zemědělství (tady je premiér bohužel ve střetu zájmů a jeho stanovisko tedy nepřekvapuje) a stavba silnic a dálnic.

Asi nemusíme být zrovna dopravní experti, abychom pochopili, že je dálnice a silnice skutečně nutné urychleně opravovat i stavět. A to v mnohem větším tempu a kvalitě, než tomu bylo doposud. Nicméně opravdu by měly jít zrovna na tohle prioritně evropské dotace?

Víceletý finanční rámec určuje to, jakým směrem se bude EU, a tudíž i Česká republika vyvíjet. Dotace z něho pramenící by tak měly být investicí do budoucnosti. Musíme je využívat na perspektivní obory, podporovat odvětví, v nichž může být naše země skutečně na špici. I prostřednictvím nich musíme udělat z Česka moderní stát, který nebude zaostávat za jinými evropskými zeměmi.

Pokud však tyto peníze „nalijeme do betonu“, jak se chystá pan premiér, poslouží jen jako jeden z prostředků pro uhašení hříchů z minulosti. Na opravy silnic a dálnic má Česká republika k dispozici jiné prostředky, nemusí v nich utopit i dotace, jejichž účel by měl být jiný.

Pojďme konečně postupovat strategicky. Přemýšlejme o budoucnosti a snažme se, aby Česká republika dotahovala i ty nejvyspělejší evropské státy. České ambice přece nekončí v kolonách na D1.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru