Ekonomika se nesmí vrátit do zajetých kolejí. Musíme se dívat do budoucna a dobře cílit pomoc

Ekonomika se nesmí vrátit do zajetých kolejí. Musíme se dívat do budoucna a dobře cílit pomoc
16. 4. 2020
Dosavadní pomoc vlády podnikům i podnikatelům je nesystémová a nedostatečná. Vláda nezvládá podporu správně a včas cílit. Řadě podniků tak hrozí krach. Stále se řeší, jak vrátit ekonomiku do zajetých kolejí. My ale musíme myslet na budoucnost!

Aktuální situace

Podpora podniků a podnikatelů ze strany vlády je pomalá, administrativně náročná, nesystémová, diskriminační a nedostatečná. Pokud je člověk řemeslník, který vyjíždí za prací z domu, lze situaci snad povětšinou zvládnout. OSVČ s provozovnami ale mají od 14.3. zavřeno. Většina z nich tak aktuálně dostane od státu, který jim zamezil ve výkonu činnosti, jenom 25 000 Kč na 72 dní. Z programu COVID 1 a 2 jsou vyloučeny všechny pražské podniky. Je totiž bezdůvodně financován výlučně z peněz EU a unijní regionální fondy nelze na Prahu kvůli výši jejího HDP aplikovat. Jsou tu také lidé, kteří vyráží za prací za hranice. Vláda tomu poněkud provokativně dává korunu tvrzením, že nebude možné vymáhat od státu náhradu škody. To vše na pozadí velmi podstatné skutečnosti, že naše země patří k nejméně zadluženým v Evropě. Státní dluh se pohybuje těsně nad hranicí 30 % HDP. Měli bychom toho využít a ekonomice rychle a správným směrem pomoci. Váhavost vlády nemá opodstatnění.

Likvidace, nebo příležitost

Pro řadu podniků a podnikatelů může být krize skutečně likvidační, zejména proto, že jim vláda není schopná poskytnout včasnou podporu. A nejde jen o podporu v době zavřených provozoven, náběh obratů bude pomalý, mnozí budou splácet nasčítané nájemné či různé leasingy, a tak by podpora měla trvat déle. Krize, jakkoliv je nepříjemná, je však také příležitostí. Nabízí se prostor pro urychlení inovací, ve kterých Česko zaostává. Ministryně Schillerová mluví v otázce obnovy ekonomiky o horizontu 8 let. My však věříme, že můžeme být za dobu poloviční mnohem dál. Už na konci příštího roku můžeme zahladit propad, což ostatně ukazuje i studie MMF. Při správném nastavení pomoci a dlouhodobých vládních politik, může česká ekonomika z krize vyjít silnější a odolnější vůči příštím krizím. Restart ekonomiky lze provést s tolik potřebnou restrukturalizací tak, aby její další vývoj byl dlouhodobě udržitelný.

Pomoc musí být dobře cílená

Jistě, je potřeba pomoci sektorům, které byly zasaženy nejvíce, a to rychle a bez rozdílů. Pokud ale stát podnikům pomůže, nebude několik měsíců stojící ekonomika až takovým problémem. Ten nastane ve chvíli, kdy se ona ekonomika vrátí do zajetých kolejí. Musíme se dívat do budoucna. Koronavirus může být filtrem, který umožní rozpoznat a oddělit slabá odvětví od těch špičkových, která mají potenciál být skutečnými pilíři průmyslu a ekonomiky. A právě do nich by měla směřovat podpora především. Pomoc podnikům by měla být zaměřena nejen na likviditu, ale i investice, a to zejména. Konkurenceschopná a udržitelná ekonomika příštích let bude stát na nových technologiích a především digitalizaci. I tyto složité týdny ukazují, že v řadě sektorů mají naši podnikatelé a inovátoři co nabídnout. Vzpomeňme například nanotechnologie, ve kterých patříme ke špičce. Řada českých politiků už zapomněla na problém klimatických změn. Ale boj s nimi je zase příležitostí. Příležitostí restrukturalizovat, inovovat, investovat.

Kdy jindy, když ne teď

Tato situace pobízí k reformě a digitalizaci ekonomiky. Kdy jindy než nyní digitalizovat a současně snižovat administrativní zátěž? Teď je ten správný čas na odstraňování překážek inovacím, investicím a fungování trhu. Česká republika by klidně mohla přijít s iniciativou na úrovni Evropské unie. Ostatně české předsednictví se blíží. Hnutí Hlas je připraveno sehrát v tomto směru podstatnou roli.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru