Hlas v Českých Budějovicích: Přednáška na vysoké škole, pivo i energetika

Hlas v Českých Budějovicích: Přednáška na vysoké škole, pivo i energetika
13. 11. 2019
Už Jára Cimrman tvrdil, že v Českých Budějovicích by chtěl žít každý. Zda je toto tvrzení stále pravdivé, se rozhodli v úterý 12. listopadu ověřit členové hnutí Hlas v čele s předsedou Pavlem Teličkou. Cestu jsem jakožto koordinátor Jihočeského kraje organizoval já, Jan Pleskač. Jak celý den probíhal?

Hned od 10:00 čekala na Pavla Teličku přednáška na Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) v rámci série zvané Kulatý stůl. Tématem byla současnost a vize EU. Po přivítání s panem profesorem Váchalem a dalšími zástupci školy se Telička v rychlosti představil a rovnou položil studentům dotaz. Chtěl jím zjistit, v čem si studenti myslí, že EU nenaplňuje jejich očekávání. Odstartoval tím vášnivou diskusi o fungování vnitřního trhu EU a regulacích obecně, o digitální ekonomice, ale i o elektromobilech nebo o budoucnosti vodíkových pohonů. Studenti se ale zajímali také o klimatické změny.

Po diskusi se studenty se nám dále věnoval pan prorektor Vojtěch Stehel, který nás provedl laboratořemi a poskytl odborný výklad o současných i budoucích záměrech školy. Viděli jsme laboratoř pro měření tvrdost materiálů, 3D hrotové měřící zařízení a 3D scanner, pyrolýzní jednotku, aerodynamický tunel nebo třeba plynový chromatograf pro zjišťování koncentrací různých prvků v materiálu. Co nás však zaujalo nejvíce, byl na vysoké škole vyrobený produkt z netříděných plastů s případnými nežádoucími příměsemi komunálního odpadu. Jednalo se o pevnou a tuhou „briketu“ s vysokým potenciálem využití, např. i jako kolejové pražce. Šlo o ukázku využívání odpadů v oběhové ekonomice, kterou Hlas velmi podporuje a má pevné místo v jeho programu.

Následně jsme se přesunuli do Budějovického Budvaru, kde jsme diskutovali s panem ředitelem Dvořákem a vedoucí právního oddělení paní Votřelovou o současné situaci pivovaru. Dozvěděli jsme se o rozvoji Budvaru, aktuálních problémech i budoucích výzvách. Probrali jsme míru automatizace v podniku, která neustále narůstá a přispívá k vyšší efektivitě při výrobě českého piva. Telička také zavzpomínal na doby, kdy pro nejen Budvar vyjednával podmínky při vstupu ČR do EU.

Posléze si nás převzal výrobní ředitel a provedl nás pivovarem. K vidění toho bylo mnoho – od varny s měděnými nádobami pro různé fáze vaření piva, přes pytle s pravým lisovaným chmelem, jehož kvalitu a charakteristické aroma jsme mohli přímo zkontrolovat, až po stáčecí linku s tisíci lahví a robotizovanou částí pro sestavování beden na paletu. A samozřejmě nechyběla ani ochutnávka. Času nicméně nebylo nazbyt a Hlas se přesunul do společnosti E.ON v centru Českých Budějovic. Zde nám zástupci společnosti popsali nejen její současnost, ale rovněž výzvy a cíle do budoucna. Debatovali jsme o akumulaci energie, elektromobilitě, digitalizaci i o chytrém využití distribučních sítí.

Po náročném dni se HLAS již těšil na neformální posezení v restauraci Modrý dveře, kam za námi dorazili příznivci hnutí, studenti ze škol a přátelé nejen z Českých Budějovic, ale dokonce i z Karviné. Členové Hlasu s příznivci dále diskutovali nejen o politice, ale také o studiích na vysoké škole, úskalích života v zahraničí i o sportu.
Děkujeme za skvělý den a určitě se do Českých Budějovic zase brzy vrátíme! Těšíme se na další zážitky na výjezdech po celé České republice.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru