#HLASPROEURO: Skutečně Slovensko kvůli euru zchudlo a přijetí společné měny lituje?

#HLASPROEURO: Skutečně Slovensko kvůli euru zchudlo a přijetí společné měny lituje?
2. 1. 2020
Jeden z nejčastějších argumentů, proč by Česká republika neměla vstupovat do eurozóny, se k našemu překvapení stala situace na Slovensku. Zdaleka nejeden komentář ukazoval Slovensko jako zemi, které přijetí eura velmi ublížilo a jejíž společnost kvůli tomuto kroku chudne. Jaká je pravda?

Faktem zůstává, že mnoho lidí pozdvihovalo obočí, když Slovensko přijímalo euro v době vrcholící dluhové krize v Řecku. Dekádu po přijetí společné měny však Slovensko zaregistrovalo jedny z nejvyšších hodnot růstu HDP ve své historii a i v průměrných příjmech nám začíná šlapat na záda.

Skutečně se tedy Slováci kvůli euru propadají do stále větší chudoby? Nikoliv! Ekonomika, životní úroveň i platy na Slovensku rostou. Skokově se nezvedly ani životní náklady, jak leckdo předpokládal, a inflace se snížila. Slovensko Česko ekonomicky spíše dohání, než aby se rozdíly prohlubovaly. A to samozřejmě také souvisí s eurem.

Je tedy pravdou, že Slováci přijetí eura litují? Průzkumy ukazují úplně něco jiného, a to včetně toho, který byl realizován v rámci loňského Eurobarometru. Skutečností je, že většina Slováků i dnes podporuje zavedení eura. Kromě výše zmiňovaných pozitivních aspektů má Slovensko díky němu silnější pozici v rámci EU, než jakou má Česká republika, kde se eurem zatím neplatí.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru