Hnutí Hlas má ambice uspět v příštích volbách. Představuje témata a vyráží do krajů

Hnutí Hlas má ambice uspět v příštích volbách. Představuje témata a vyráží do krajů
4. 9. 2019
Zvěsti o tom, že mělo být hnutí Hlas jen projektem pro volby do Evropského parlamentu, nebyly pravdivé. Nový politický subjekt v čele s předsedou Pavlem Teličkou pokračuje dál a neskrývá ambice uspět v příštích volbách. Jeho primárním úkolem je nyní ustavení struktur v krajích. Připravuje rovněž sérii výjezdů, během nichž se chce setkávat s veřejností po celé České republice.

Generálkou Hlasu se staly volby do Evropského parlamentu. Ty ukázaly, že je o tento liberální politický start-up, jak rádi hnutí nazývají jeho zakladatelé, v České republice zájem. Přestože mělo hnutí na kampaň jen několik týdnů, podařilo se mu získat 2,38 procent hlasů, což z něj udělalo nejsilnější mimoparlamentní politickou sílu. „Po volbách nás zaujalo velké množství pozitivních reakcí. Začali se nám hlásit noví členové a lidé nám osobně i online vyjadřovali velkou podporu,“ vysvětlil bývalý místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, „to pro nás znamenalo velký závazek do toho pořádně šlápnout a pokračovat dál.“

Současná situace na domácí politické scéně dostává českou společnost do situace, kdy se neustále snižuje důvěra nejen v politiky, ale rovněž v nezávislou justici. Kvůli současné vládě trpí politická kultura České republiky, což samozřejmě pociťují i naši zahraniční partneři. Skandály kolem premiéra Andreje Babiše i afinita prezidenta Miloše Zemana k Rusku posouvají Česko na periférii nejen Evropské unie.

„V této situaci je zapotřebí změny. A tu může představovat právě hnutí Hlas, které nemá žádné stranické kostlivce ve skříni,“ řekl Telička, „z voleb jsme vyšli silnější, v našich postojích pevnější a odhodlanější. Máme témata, která chceme opravdu efektivně řešit. Nechceme se soustředit jen na marketingovou stránku a na průzkumy veřejného mínění. Chceme přinášet výsledky, z nichž bude moci Česká republika v budoucnu těžit.“

Při svém dalším působení se chce Hlas zaměřit na několik klíčových tematických oblastí. Jednou z nich je ochrana životního prostředí, šetrné zacházení se zdroji a s tím související oběhová ekonomika. „Ochrana životního prostředí je nejen nutností, ale pro nás i jednoznačnou prioritou. Následky změn klimatu jsou patrné i v české krajině a problémy s nimi spojené budou jen narůstat. Proto musíme zásadně změnit přístup k nakládání s krajinou, půdou, vodou, ale i dalšími zdroji,“ upřesnila místopředsedkyně hnutí Kateřina Novotná.

Pozornost Hlas zaměří rovněž na problematiku bezpečnosti, podporu podnikání, digitalizaci či podporu vzdělávání, vědy a výzkumu. Při naplňování svých programových cílů nevylučuje spolupráci s jinými politickými subjekty. Jak ale oznámil již dříve Pavel Telička, jediným společným jmenovatelem této spolupráce nemůže být jen poražení hnutí ANO, a tudíž premiéra Andreje Babiše. „Klíčové je pro nás pevné prozápadní ukotvení České republiky a její proreformní směřování. Důležitá je pro nás výrazně proevropská politika. Z toho při jednání rozhodně nemůžeme slevit,“ sdělil Telička.

V dalších týdnech se zástupci Hlasu chystají na cesty po České republice. V jednotlivých městech i obcích se chtějí potkávat nejen se svými příznivci, ale také s veřejností. „Sociální sítě jsou v současné době samozřejmě nezbytností, nicméně osobní kontakt nic nevynahradí,“ dodal Telička „jsme platforma otevřená mladým lidem a začínajícím talentům, v níž však není nouze ani o profesionály a odborníky. Chceme u širší veřejnosti vzbudit zájem o dění na politické scéně, a to nejen o kauzy kolem premiéra.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru