Hnutí Hlas posiluje, ukazuje průzkum STEM/MARK. V evropských volbách má největší šanci z neparlamentních subjektů

Hnutí Hlas posiluje, ukazuje průzkum STEM/MARK. V evropských volbách má největší šanci z neparlamentních subjektů
7. 5. 2019
Mezi parlamentními stranami se v průzkumu společnosti STEM/MARK poprvé výrazněji prosazuje nové politické hnutí Hlas, které spoluzakládali místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička a europoslanec Petr Ježek v únoru tohoto roku. Největší šanci uspět ve volbách do Evropského parlamentu má stále ANO. Vyplývá to z reprezentativního výzkumu, který byl realizován mezi dny 29. dubna a 3. května 2019 na celkovém počtu 1658 respondentů.

Hnutí Andreje Babiše by na přelomu dubna a května preferovalo 20 % voličů. Pro dalších 8 % voličů by bylo druhou volbou. Za ANO se umístili Piráti s celkovým potenciálem 22 %. Následují ODS a koalice TOP 09, STAN a dalších stran. Spolu s SPD Tomia Okamury mají potenciál kolem 20 %. Koalice vedená Topkou a Starosty má ovšem oproti ostatním nižší zastoupení již rozhodnutých voličů, nezanedbatelná část z nich může ještě svou preferenci změnit. Na hranici zvolení do Evropského parlamentu se dostalo hnutí Hlas, které by bylo ve zkoumaném období první volbou pro 4 % hlasujících, pro dalších 6 % pak druhým preferovaným subjektem. Je tak jediným z neparlamentních politických subjektů, který se dokázal v průzkumu prosadit mezi parlamentními stranami.

Výzkumu se zúčastnilo celkem 1658 respondentů, do potenciálu vstoupilo 837 těch, kteří nevylučují účast ve volbách a již nyní mají konkrétní preferovanou stranu nebo hnutí. Spolu s názvem politického subjektu bylo respondentům prezentováno i jméno volebního lídra. Hodnota volebního potenciálu je součtem 1. a 2. volby.

Celý graf tady

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru