Jak a proč vstoupit do politiky? Vyvracíme 7 nejčastějších mýtů.

Jak a proč vstoupit do politiky? Vyvracíme 7 nejčastějších mýtů.
22. 5. 2022
Kde se berou politici? Může se jím stát kdokoli nebo jen vyvolení? Tuto problematiku provází spousta mýtů o politice i politicích samotných. Zaměříme se na ty nejčastější, následně je vysvětlíme a vyvrátíme. 

Mýtus 1: Politika je jen debatování, schůzování a permanentní kampaň

Většina lidí má představu, že politika je debatování v televizi, volební kampaně a nekonečné schůzování. Politika je hlavně názor na věc, chuť se zapojit do veřejného dění a věci měnit. A je přesně taková, jakou si ji uděláte. Vadí vám rozbité chodníky, nepořádek v ulicích, nebezpečná křižovatka nebo málo stromů v ulicích? Chcete se věnovat řešení takovéhle problematiky? I to je politika. Přesněji je to politika komunální. Pokud se do ní chcete zapojit, můžete například kandidovat do obecního zastupitelstva. Nepotřebujete pro to nic více, než aby vám bylo alespoň 18 let, být občanem ČR a trvalý pobyt v obci, kde se rozhodnete kandidovat. Jak přesně a v jakých formách se dá kandidovat vám poradíme zde.

 

Mýtus 2: Politika je jen pro vyvolené

Co potřebujete k tomu, abyste se mohli dělat politiku? První věc je motivace. A to je asi zároveň nejdůležitější věc, bez které to prostě nepůjde. Musíte zkrátka chtít. Druhá věc, kterou potřebujete je jakákoli specializace. Je vcelku jedno, co konkrétně. Nemusíte být politolog, právník, ekonom nebo jaderný inženýr. Politika se má dělat pro lidi a zejména pro ty nejobyčejnější. Tudíž každý typ člověka nebo profese je potřeba. Každý z nás v něčem vyniká. Nejdůležitější je dát hlavy i ruce dohromady a schopně se organizovat. Své schopnosti a znalosti využívat a prosazovat tam, kde je to potřeba. Každý by měl svým způsobem tedy “vstoupit do politiky”.

 

Mýtus 3: Když nejsem vlivný politik, stejně nic neovlivním

Jak už bylo zmíněno, politika není jen schůzování ve sněmovně, partajničení a hádání se v televizi. Za každým ministrem, poslancem či zastupitelem stojí velký tým poradců, expertů a přátel. To, co vidíte na povrchu je jen výsledek komplexní týmové práce. Politická uskupení jsou plná různých lidí. Členská základna úplně běžných lidí je základním kamenem politické strany či hnutí. Takový typický člen netráví hodiny denně politikou, ale přispívá svým názorem do pléna a jeho názor je (minimálně v hnutí Hlas) dál rozebírán a pomáhá k určení celkové politiky hnutí. 

 

Mýtus 4: „Dělají to jen pro peníze!“ 

S velkou pravděpodobností jstě nekdy v novinách narazili na výši platu politiků, která vám připadala více, než je průměrný plat nebo na kauzu, ve které se politik prosil o úplatek. Jiste jste si řekli, že ti lidé dělají politiku jen pro peníze. Co se týče např. poslaneckých paltů, jsou úměrné platům vyššího managementu v korporátech a svou prací poslanci tráví daleko více času, než by museli v zaměstnání. Není to tedy zas tak přemrštěné. Většina lidí, která třeba v Poslanecké sněmovně zasedá, by si v soukromém sektoru vydělala stejně, mnohdy i více peněz. Stran korupčních kauz apod. nelze všechny házet do jednoho pytle. Určitě se v politice najde mnoho spíše finančně, než hodnotově motivovaných lidí, ale to je zkrátka všude a je na nás politiku od takových lidí očistit. Hlas chce s korupcí v politice zatočit a snažit se posílit politickou kulturu v Česku i v Evropě. Politiku bereme jako šlužbu, ne jako kšeft.

 

Mýtus 5: Politika je nuda 

To nemusí být pravda. Všechno je o lidech. Je jen na vás, do jakého hnutí či strany se přidáte a s jakým kolektivem budete trávit čas. Od zkostnatělé tradiční nebo “devadesátkové” strany asi velká očekávání mít nemusíte, nicméně u nás v hnutí Hlas se rozhodně nudit politikou nebudete. Jednak vám ukážeme nové nástroje, způsoby a trendy jak v politice, tak v expertních týmech, které se věnují konkrétním agendám. Druhak rádi pořádáme vzdělávací akce, workshopy a diskuse na odborná témata. V neposlední řadě se rádi bavíme i na neformální úrovni, rádi spolu trávíme čas u piva, sportem a v přírodě. 

 

Mýtus 6: Být ve straně/hnutí je špatně

Lidé mají obecně pocit, že “stranictví” nebo být někde člen je pro vaše okolí nálepka s negativní konotací na vašem čele. Za první republiky bylo stranictví velmi běžné i pro demokratické subjekty a Tomáš Garrigue Masaryk velmi podporoval aktivní stranictví občanů. A od minulého režimu, kde stranictví bylo prakticky možné pouze ve straně komunistické, naštěstí uplynulo už pár desítek let. Máte možnost volby, byla by škoda ji nevyužít. 

Být aktivní občan je základ demokratického života a demokratický život sám o sobě je důležitým pilířem zdravého národa. Prostě být někde a něco dělat je potřeba. Jinak nám budou vládnout ti nejméně schopní. Za to se na vás nikdo zlobit nebude. A pokud vám to přijde stále moc zavazující a nechcete být vyloženě člen a chcete pomoci jen nějakou maličkostí, můžete se stát registrovaným podporovatelem

 

Mýtus 7: Nemám na to čas

Kolik politika zabere času? To je to nejlepší. Vždy je to čistě na vás. Jestli máte hodinu týdně nebo 8 hodin denně na to se aktivně věnovat politice je úplně jedno. Záleží čistě na tom, jestli máte zrovna chuť a prostor. Pokud ne, nic se neděje. Je na vás, kolik si toho naberete. My v hnutí Hlas nikoho nenutíme něco dělat pokud nechce. Může být pouze členem a jen pozorovat, co se v hnutí děje. Na druhou stranu, pokud u nás někdo chce být aktivní, maximálně ho v tom podpoříme všemi způsoby.

Změnilo to váš názor na to jak se dělá politika a proč je důležitá? Pokud ano, budeme rádi, když nám necháte zpětnou vazbu třeba na našem Facebooku nebo se třeba rovnou vstupte do politiky s námi!

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru