Jak podporuje vláda podnikatele? Málo a špatně! Zkusme to jinak

Jak podporuje vláda podnikatele? Málo a špatně! Zkusme to jinak
3. 4. 2020
Vláda přijala v rámci boje s koronavirem mnohá restriktivní opatření a většině podnikatelů tak výrazně ztížila, a často i úplně znemožnila, jejich podnikání. Ruku v ruce s restrikcemi by logicky měla přijít i podpůrná opatření. Ta aktuální jsou však nedostatečná a diskriminační. Proto Hlas přináší vlastní návrh pro podporu podnikatelů.

Co navrhujeme

  • Příspěvek pro všechny samostatně výdělečně činné osoby, živnostníky a drobné podnikatele (do maximálně deseti zaměstnanců), kterých se dotkla restriktivní opatření vlády, a to bez podmínky minimálního loňského hrubého zisku nebo míry poklesu obratu. Cílem je zmírnit těžkosti způsobené koronavirem pokrytím základních životních nákladů podnikatelů. V první fázi by bylo bezodkladně vyplaceno všem, kteří si podají žádost, 15 000 Kč. Ve druhé fázi by byly vypláceny příspěvky ve výši 80 procent ušlého příjmu v porovnání s příslušným měsícem loňského roku, a to do maximální výše 25 000 Kč za měsíc po dobu maximálně tří měsíců.

 

  • U všech samostatně výdělečně činných osob navrhujeme snížení povinných odvodů na polovinu až do konce roku 2020, dále odklad platby daně z příjmu živnostníků, malých a středních podnikatelů za rok 2019 do 31. 12. 2020, rovněž zrušení plateb na zálohy daně z příjmu v roce 2020. Tímto chceme podpořit podnikatele, kteří platí vyšší zálohy. Aktuální varianta s odpuštěním minimálních záloh na 6 měsíců by zůstala jako alternativa zachována.

 

  • Navrhujeme odložení odvodu DPH za prokazatelně nezaplacené faktury a zkrácení lhůty na vratky DPH z nyní platných 45 dnů na původních 30 dnů.

Vláda a sliby

1.místopředsedkyně Hlasu Mona Nechvátalová k tomu říká: „Vláda přijala přísná restriktivní opatření, ale nechce nést odpovědnost za jejich ekonomické důsledky. Ty se svými rádoby pomocnými opatřeními snaží hodit na podnikatele a firmy.“ Co doposud vláda pro podnikatele udělala? Když pomineme, že všechno trvá zatraceně dlouho a informace jsou chaotické, slibovala vláda podnikatelům v prvé řadě odpuštění zdravotního a sociálního pojištění. V řadě druhé to byl příslib 15 000 Kč měsíčně pro postižené podnikatele.

Vláda a chyby

A teď se podíváme na realitu. Zdravotní a sociální pojištění skutečně odpuštěno bylo, a to bez zbytečně složitých pravidel. Tleskáme! Dokonce byl posunut termín pro podání daňového přiznání. Paráda! A pak je tu „Pětadvacítka“. Vynález, který dal vzniknout nejednomu vtipu. Původně slibovaných 15 000 Kč měsíčně je v trapu, máme tu 25 000 Kč jednorázově. Ale k tomu, abyste na ně dosáhli, musíte mít hrubý příjem za rok 2019 alespoň 180 000 Kč a meziročně v prvním čtvrtletí roku zaznamenat pokles daňově uznatelných příjmů alespoň 10 %. „To lze považovat za diskriminační. Jsou jistě živnostníci, kteří na tato kritéria nedosáhnou, jako například fotografové, grafici a spousta dalších. Podle vládního návrhu zůstanou zcela bez prostředků, a to v důsledku vládního rozhodnutí, ne vlastní vinou,“ dodává místopředsedkyně Hlasu Mona Nechvátalová.

Rozum do hrsti

Ona „Pětadvacítka“ je dle našeho názoru dílo čirého amaterismu a výsměch všem OSVČ, kterým vládní nařízení znemožnila podnikání. Ihned po prezentaci tohoto návrhu se snesla vlna nevole z řad podnikatelů a široké veřejnosti, a můžeme tak doufejme čekat jeho úpravu. „Obracíme se na vládu ČR a ministryni Schillerovou, aby druhý pokus prokonzultovala nejen s odborníky, ale i s opozičními stranami, reagovala na připomínky a předložila opravdu smysluplný plán podpory pro OSVČ. Inspiraci lze hledat například v Dánsku, Rakousku nebo Velké Británii,“ uzavírá Mona Nechvátalová.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru