Kateřina Novotná: Sucho zdarma a pro každého!

Kateřina Novotná: Sucho zdarma a pro každého!
10. 5. 2020
V Česku trápí sucho 80 % území. Aktuální stav je nejhorší za posledních 500 let. Stav životního prostředí by měl být pro nás i naši vládu prioritou. To se bohužel neděje a téměř žádná strana, čest výjimkám, o tomto problému vůbec nechce jednat. Pomoci může ale každý z nás!

Můžeme si za to sami

Stav životního prostředí by pro nás měl být prioritou. Je začátek května, kdy by vody měl být po zimě dostatek. Není tomu tak. Katastroficky nízký stav vody sužuje celou republiku. Podle portálu InterSucho je současný stav nejhorší za 500 let. Není pochyb o tom, že lidská činnost se na životním prostředí podepisuje a čelíme tak globální hrozbě, před kterou se neschováme – sucho v ČR je toho důkazem. Teplota se zvyšuje – voda se z krajiny více odpařuje. Snižuje se množství srážek (v posledních 5 letech je srážkový deficit přes 400 mm) a je to bohužel trvalý stav.

Před suchem varují klimatologové už mnoho let. Po povodních v roce 2002 poukazovali na to, že povodně jsou předzvěstí opačného stavu, že se jedná o komplexnější problém klimatických změn. Nikdo tomu ale nevěnoval dostatečnou pozornost. Současný stav je výsledkem dlouhodobého zanedbání a zvrátit ho bude velmi náročné a nákladné. Nedostatek vody ohrožuje naši krajinu, ale i produkci potravin a následně i spotřebitele.

Co s tím?

Pomoci může dalekosáhlá a hluboká restrukturalizace využití zemědělské půdy, výrazné omezení pěstování monokultur a jejich maximální výměry. Ano, to by znamenalo krom jiného výrazné omezení pěstování řepky, velmi oblíbené plodiny pana premiéra. Dále je třeba snížit využití chemických látek, které půdu vyčerpávají. Musí nastat zásadní změna v hospodaření v lesích, zadržování vody v krajině a obnovení vodních ploch. Musíme se také zaměřit na nové technologie, které budou vodou využívat opakovaně a šetřit s ní – jak v průmyslu, zemědělství, tak i v domácnostech. Příklad si můžeme vzít z Izraele, která je světovým průkopníkem v adaptaci na sucho.

Začněme u sebe

Nejde ale jen o zásadní změny na té nejvyšší úrovni. Pomoci může každý spotřebitel. Musíme se naučit s vodou lépe hospodařit. První na seznamu jsou všechna ta pravidla, co jsme se učili už ve škole. Sprchovat se namísto napouštění vany, vypínat vodu, když si čistíme zuby, nenechávat téct vodu když myjeme nádobí. Však to jistě znáte a dokázali byste jmenovat dál. Možná je načase to začít dodržovat.

Jsou tu ale i další způsoby, jak vodou šetřit. Můžeme využívat odpadní vodu z domácnosti – třeba voda z pračky se dá využít pro splachování WC. Také nakupováním lokálních potravin šetříme vodu, protože každý dovoz zvyšuje spotřebu energií i vody. Měli bychom také jíst méně masa. Věděli jste, že na „výrobu“ 1 kg hovězího masa se spotřebuje 15 000 litrů vody? Pomůže také, když budeme vracet více zeleně do krajiny a chovat se k ní šetrně.

Co na to vláda?

Vláda tento vážný problém doposud neřeší. Pod rouškou starosti o naše zdraví se snaží prosadit své vlastní zájmy a na to nejdůležitější nezbývá evidentně čas. To je ale chyba! Musíme co nejdřív začít jednat, komunikovat s odborníky, hledat a hlavně aplikovat vhodná opatření, která pomohou dostat naši krajinu do lepšího stavu. V aktuální situaci musí být otázka sucha absolutní prioritou.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru