Komu přispět v době koronakrize? Na rozdíl od vlády Senát myslí i na samoživitele.

Komu přispět v době koronakrize? Na rozdíl od vlády Senát myslí i na samoživitele.
4. 11. 2020
Samoživitelé, ať už ženy, kterých je v této skupině převážná většina, nebo muži, se v důsledku koronakrize jednoznačně dostali do složité a neradostné životní situace.

Často žijí jen z rodičovských příspěvků a výživného, z toho mají živit děti a platit řadu finančních závazků, přitom mnozí nemají ani na nájem. Omezení ekonomiky, zavření některých firem, omezení pracovních a volnočasových aktivit, to všechno jim zamezilo v přístupu k výdělkům, což tuto vládu evidentně příliš nezajímá. Nezajímá ji asi ani to, že v srpnu, dle průzkumu Klubu svobodných matek, byla zadlužena již polovina samoživitelů, což je nepochybně do budoucna tikající bomba.

Vláda se rozhodla a dolní komora PČR schválila jednorázový příspěvek 5000 Kč pro starobní důchodce a osoby s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Není pochyb o tom, že osoby, které by měly dostat tento jednorázový příspěvek, patří mezi nízkopříjmové a finanční podporu si zaslouží. Ovšem vláda a zejména Ministerstvo práce a sociálních věcí ve svém „úsilí“ zapomnělo na samoživitelky a samoživitele, kteří jsou ohroženi neméně.

Proto je jen správné, že ze Senátu přichází návrh na jejich podporu, který se v dolní komoře nepodařilo prosadit poslancům opozičního hnutí STAN. Ve hře je pozměňovací návrh, který by přiznal přilepšení 6000 korun samoživitelkám, samoživitelům a rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek. Považuji to za správnou cestu, stát je povinen se postarat o osoby, které jsou dle statistik na hranici chudoby a přitom vychovávají další generace, zejména když jim zablokoval jejich pracovní aktivity a znemožnil jim vydělávat.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru