Nové krajské HLASY: Rozhovor s koordinátory Středočeského a Plzeňského kraje

Nové krajské HLASY: Rozhovor s koordinátory Středočeského a Plzeňského kraje
11. 6. 2020
Hlas i nadále buduje a upevňuje své struktury a setkává se s veřejností. Nové koordinátory hlásíme rovnou ve čtyřech krajích! Ke koordinátorkám pro Jihomoravský a Olomoucký kraj se přidávají koordinátoři pro Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Kraj Vysočina a Moravskoslezský kraj. S koordinátory prvních dvou jmenovaných krajů přinášíme rozhovor.
Tomáš Cáp - Koordinátor pro Středočeský kraj
Tomáš Cáp
Koordinátor pro Středočeský kraj

Jmenuji se Tomáš Cáp a jsem původem ze Slovenska. Většinu života jsem ale prožil v Praze a nyní je mým domovem městečko Buštěhrad ve Středočeském kraji, kde žiji se svou manželkou a čtyřletým synkem. Živí mě IT, kam jsem načas utekl od letectví, které je mou celoživotní vášní a k němuž se doufám ve vhodnou chvíli zase vrátím. Sloužil jsem v českém vojenském letectvu jako řídící letového provozu a jsem rovněž aktivním pilotem. Činný jsem rovněž v místní dobrovolné hasičské jednotce, v jejíchž řadách se účastním zásahů u požárů a jiných krizových situací, kdykoli nás je potřeba.

 Proč jsi se rozhodl pro hnutí Hlas?

Protože na české politické scéně nevidím jiný autenticky liberální subjekt, který by byl schopen řešit zásadní témata naší doby na základě relevantních dat a detailního vhledu do problematiky, jak to vidím u některých osobností Hlasu, nikoli zjitřených emocí a líbivých hesel pro tu či onu cílovou skupinu voličů. Do programu Hlasu akcentujícího školství, environmentální témata, ale i bezpečnost vkládám velké naděje. A věřím, že osloví i kriticky uvažující voliče.

  Stal jsi se koordinátorem Hlasu pro Středočeský kraj. Čeho bys v této pozici chtěl dosáhnout?

Byl bych moc rád, kdyby se mi podařilo ve Středočeském kraji k Hlasu přivést další talentované lidi, kteří budou schopni v komunálních a krajských zastupitelstvech, stejně jako časem na celostátní úrovni, odvádět kvalitní práci založenou na hluboké místní znalosti regionu a jeho potřeb, ale také úctě k právnímu státu a demokratickým principům.

  Jakými tématy se zabýváš v rámci Hlasu?

Vzhledem k mému zaměření je mi nejbližší především problematika ozbrojených sil a Integrovaného záchranného systému. Rád bych přispíval rovněž do diskuze ohledně kybernetické bezpečnosti.

 Proč by měli dát Hlasu lidé šanci stejně jako ty?

Protože v Hlasu máme plno mladých lidí, kteří jsou ve svých oborech kvalitními odborníky a mají velkou chuť věci veřejné měnit k lepšímu. Máme odvahu řešit i nepříjemná témata, která se nám stejně nevyhnou – například environmentální problémy či migrační politiku. A na rozdíl od některých jiných stran víme, že je pošetilé se vymezovat vůči Evropské unii, protože bychom se vymezovali sami proti sobě.

  Co bys Hlasu přál do budoucna?

Aby úspěšně rostl, povědomí o něm se šířilo a stal se na politické scéně silou, která nejenže dokáže prosazovat svůj program, ale přinese do politiky také svěží vítr v podobě lidskosti a slušnosti – třeba jednou zase bude možné o politické kultuře mluvit jako o něčem, co můžeme denně vidět v televizi a ne jako o tom, co tu už roky chybí.

Ján Michalčák - Koordinátor pro Plzeňský kraj
Ján Michalčák
Koordinátor pro Plzeňský kraj

Jmenuji se Ján Michalčák a v hnutí Hlas jsem aktivní v podstatě od jeho založení. V roce 2019 jsem za nás kandidoval v evropských volbách. Vystudoval jsem politologii a ekonomii na univerzitách ve Velké Británii a Nizozemsku. V současnosti žiji v Berlíně, kde pracuji jako politický konzultant.

Proč jsi se rozhodl pro hnutí Hlas?

Protože věřím, že je potřeba se v politice vrátit k obhajování hodnot, podle kterých budou vystaveny pozice strany k jednotlivým problémům. Věřím, že je třeba se odklonit od marketizace politiky – tedy procesu, kde se veškeré stranické postoje odvíjejí od jejich popularity mezi širokou veřejností. To, co není populární, tedy nemá v dnešní politice šanci projít, protože se lídři bojí ztráty popularity. Hnutí Hlas se je ochotno tomuto trendu vzepřít a stát si za tím, co je pro něj opravdu důležité.

 Stal jsi se koordinátorem Hlasu pro Plzeňský kraj. Čeho bys v této pozici chtěl dosáhnout?

Primární je v této fázi určitě zvýšení viditelnosti hnutí v kraji. Blíží se krajské volby, do voleb parlamentních máme také už jen něco málo přes rok. Musíme určitě tvrdě zapracovat na tom, abychom zvýšili obecné povědomí o naší existenci. Ne všichni s námi musí nutně souhlasit, ne všichni musí být naši voliči. Nicméně by mělo být známo, že máme své místo na politické mapě Česka.

  Jakými tématy se zabýváš v rámci Hlasu?

Z pohledu věku jsou mi určitě blízká témata školství a digitalizace státní správy. Z pohledu profesní odbornosti se pak zaměřuji na bezpečnostní témata, zejména na vliv třetích států na Evropskou unii, dezinformační kampaně atd.

 Proč by měli dát Hlasu lidé šanci stejně jako ty?

Protože je to hnutí, které se jako jedno z mála nebojí obhajovat i pozice, které nejsou většinově populární. Máme totiž jasnou představu, co by pro budoucnost Česka bylo pozitivní, a to dlouhodobě. Nejde nám o líbivé plány, které poslouží leda tak pro vítězství ve volbách. Jde nám o dlouhodobé strategie toho, jak v této zemi žít za několik let kvalitnější, bezpečnější a bohatší život.

  Co bys Hlasu přál do budoucna?

Aby k nám vstupovalo více a více mladých a nadějných lidí. Protože v politice se rozhoduje o budoucnosti. Kdo jiný by v diskuzi o budoucnosti měl mít hlavní slovo než ti, kdo tady budou žít ještě dávno poté, co většina současných politických představitelů odejde na zasloužený důchod?

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru