Odmítáme návrh ministra Metnara, požadujeme jeho omluvu a stažení návrhu. Vláda se místo zodpovědného přístupu snaží o posílení vlastních pravomocí a o oslabování demokracie

Odmítáme návrh ministra Metnara, požadujeme jeho omluvu a stažení návrhu. Vláda se místo zodpovědného přístupu snaží o posílení vlastních pravomocí a o oslabování demokracie
31. 3. 2020
Je to jen pár hodin, co jsme vydali naše prohlášení k situaci v Maďarsku, v němž jsme vyjádřili mimo jiné obavu nad tím, aby se podobný scénář neopakoval také v České republice. Místo toho, aby se vláda ke krokům Viktora Orbána ohradila, jak jsme požadovali, přišla zpráva o tom, že ministr obrany Lubomír Metnar navrhl posílení pravomocí vlády a premiéra na úkor parlamentu v dobách krize.

Náhoda? Nemyslíme si!

Začínáme mít vážné podezření, že se snaží vláda současného výjimečného stavu zneužít. Začalo to před pár dny, kdy byl na jednání vlády dodatečně zařazen návrh zákona o veřejném registru skutečných majitelů firem, který by mohl výrazně pomoci právě premiérovi Andreji Babišovi. Kvůli hlasitým protestům nejen opozice a neziskových organizací byl nakonec návrh z jednání stažen.

Jen pár dní poté se objevuje návrh ministra obrany Lubomíra Metnara, který by v době krize přisuzoval mnohem větší pravomoci vládě i samotnému premiérovi v případě, že by se nemohl nebo nestihl sejít parlament. Stav ohrožení státu, nebo válečný stav, by tak mohla vyhlásit samotná vláda, nebo dokonce jen sám premiér, aniž by musel toto rozhodnutí schválit parlament.

Demokracie je ohrožena

Tato zásadní změna oslabující parlament, a tudíž i demokracii v zemi, se dostává na stůl v momentě, kdy je Česká republika v nouzovém stavu. Tento fakt nebyl žádným z politických představitelů věrohodně vysvětlen. Podle ministra Metnara je načasování předložení dokumentu zcela náhodné. Pravděpodobně nemá v době nouzového stavu nic důležitějšího na práci. A zatímco ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu tvrdí, že se o této problematice debatuje už rok, předseda vlády Babiš odmítá, že by o tom cokoliv tušil. Je skutečně možné, že by premiér nevěděl o něčem, co se řeší už rok? Je skutečně možné, že by premiér nevěděl o záměru ministra obrany? Někdo tady lže, a to v době, kdy by se měla vláda chovat maximálně zodpovědně.

Nouzový stav a přijatá opatření vlády znamenají pro občany České republiky výrazné omezování základních práv a svobod. Rovněž výrazně oslabují českou ekonomiku a už dnes je jasné, že vrátit se do zajetých „předkoronavirových“ kolejí bude dlouhou a náročnou cestou, která dopadne na občany i sociálně. Vláda místo zodpovědného přístupu k věci tuto situaci zneužívá a snaží se o posílení vlastního vlivu a o oslabování demokracie.

Co chceme?

Požadujeme omluvu ministra obrany a stažení návrhu na posílení pravomocí vlády a premiéra v době krize. Vzhledem k chaotickému jednání vlády není podobné opatření na místě a můžeme být jen rádi za to, že pojistky demokracie u nás na rozdíl od Maďarska stále fungují. Opět požadujeme jasné vyjádření vlády k opatřením Viktora Orbána, jejich odsouzení a ujištění veřejnosti, že k ničemu podobnému v České republice nedojde.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru