Pavel Telička pro magazín PRO-ENERGY: Právě teď je příležitost Green Deal správně nasměrovat!

Pavel Telička pro magazín PRO-ENERGY: Právě teď je příležitost Green Deal správně nasměrovat!
2. 7. 2020
O vývoji klimatické politiky EU po koronaviru, o přístupu české vlády nebo o jaderné energetice mluvil předseda hnutí Hlas Pavel Telička v rozhovoru pro magazín PRO-ENERGY.

Dojde podle Teličky vlivem koronavirové pandemie k zásadní revizi klimatické politiky? „Když se podíváme na Fond obnovy, na kterém nyní pracuje Evropská komise, bude mít dvě časové roviny. Jedna je aktuální až akutní, tedy odstranění následků koronavirové krize, znovunastartování ekonomiky, pomoc podnikům v nouzi. Druhá část je střednědobá až dlouhodobá, je silně investičně orientována, a ta bude mít dvě priority – Green Deal a digitalizaci. To ukazuje spolu s výroky představitelů EU na to, že nedojde k zásadnímu přehodnocení klimatických cílů,“ odpovídá Pavel Telička s tím, že ačkoliv k určitým korekcím dojde, je právě nyní načase, aby naše politické špičky prozřely a využily příležitosti, které Green Deal nabízí. „Politici mají dojem, že je někdo k něčemu tlačí. Ve skutečnosti je totiž snaha změnit energetiku, ozelenit ji, příležitostí k pozitivní změně a rozvoji inovací,“ dodává Telička s obavami z důsledků přístupu české vlády na nová odvětví a technologie.

Co si předseda hnutí myslí o schválení smluv s ČEZ o dostavbě Dukovan během koronavirové pandemie? „Mně to přijde jako zneužití situace. Většina české společnosti upírá nyní pozornost úplně jinam, bojí se, a v tento moment vláda schválí smlouvy s ČEZ,“ odpovídá Telička, který také upozorňuje, že dostavba jaderných bloků je plánovaná na dobu, kdy budou u moci jiné politické síly. Proto by měl být její plán výsledkem politické debaty napříč parlamentem. K té však nedošlo.

Bývalý místopředseda Evropského parlamentu není odpůrcem jaderné energetiky, nicméně postup vlády, která své plány nediskutuje s Evropskou komisí se mu jeví jako krátkozraký a neodpovědný. „Nemůžete postupovat tímto způsobem, když neexistuje žádná seriózní multidimenzionální dopadová studie. Ta se nemůže týkat jen vývoje poptávky po elektřině, soběstačnosti, životnosti elektráren, měly by tam být zahrnuty i odpovědi na otázku, jak se bude vyvíjet ekonomika, demografie, průmysl, jak drahé budou v té době obnovitelné zdroje, jaké obnovitelné zdroje vůbec mohou být, jaký může být jejich podíl. Jak se nové reaktory mohou promítnout do ceny pro spotřebitele“, odpovídá Pavel Telička s tím, že celý plán projektu i s odhadem jeho nákladů v něm vyvolává pochybnosti. „Celé to ve mně posiluje dojem, že je to připravené pro nějakého partnera z východu, než pro nějakého seriózního dodavatele moderní technologie ze západního světa. Jsem proti diskriminaci v byznysu na bázi původu, ale mluvíme o strategickém odvětví a projektu. To, jak to vláda dělá – načasování, celý postup bez veřejné i odborné diskuze – u mnoha lidí posiluje skepsi vůči tomuto projektu.“

Na závěr předseda hnutí komentuje vládou schválený zákon o podporovaných zdrojích, který snížil podporu pro solární zdroje. „Když si vybavíte dlouhodobé výpady pana prezidenta proti solárním baronům, dává to tušit, že vítr vane odtamtud. Vláda se snaží budit dojem, že obnovitelné zdroje rovná se jen soláry. O jiných zdrojích příliš nemluví, ani o úsporách, přitom oběhová ekonomika skýtá širší spektrum“.

Celý rozhovor najdete v aktuálním vydání magazínu PRO-ENERGY.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru