Pavel Telička: Proč nemohu, ač nerad, zatleskat včerejšímu projevu premiéra?

Pavel Telička: Proč nemohu, ač nerad, zatleskat včerejšímu projevu premiéra?
24. 3. 2020

1. Protože dlouhodobě jeho včerejší slova neodpovídají jeho politice, politické kultuře a chování.

2. Protože šlo především o další jeho PR, neb si je vědom, že vládní chyby toleruje stále méně lidí. Protože chyby přiznává takticky, neboť je již nemůže nepřiznat. Protože chyby přiznává, ale hned jedním dechem dodává, že je dělají i všude jinde.

3. Nesdílím totiž názor mnohých komentátorů a opozičních politiků, že projev byl „dobrý“, neboť byl o dost lepší než prezidentův. Nebo proto, že sjednocoval. To by měla být samozřejmost. Ani proto, že v něm premiér neustále dokola účelově děkoval. Projev není dobrý jen proto, že je lepší než projev špatný.

4. Protože opakovaně děkuje Zemanovi a Hamáčkovi za zajištění roušek v Číně, které však byly na ryze komerční bázi (za stejných podmínek jsem dostal a předal nabídku od amerických partnerů, kteří v této ceně měli navíc již zakalkulovanou svoji marži), ale o EU ani slovo.

5. Protože se nechá v noci fotit na letišti při příletu Čínou prodaných roušek, ale na návštěvu zadarmo šijících Vietnamců či českých nano firem si čas nenajde. PR fotky jsou stále na prvním místě.

6. Protože volá po odvaze a solidaritě a přitom sám neopomene jedinou příležitost napadat jiné země EU za jejich údajné selhání. Přitom to, co i ony potřebují, je solidarita. I to, bohužel, u nás chce odvahu.

Přesto bych zatleskal i takto účelovému, neprocítěnému a do značné míry povrchnímu projevu. A to tehdy, když by se premiérova politika dlouhodobě řídila tím, co v projevu hlásal. Když půjde o věcnou politiku, neohlížející se na průzkumy veřejného mínění, která nebude v zajetí PR, ale hodnot a principů. Politiku, která bude mít dlouhodobě jako středobod zájmy našich občanů a nikoliv vlastní, která povede k modernizaci a tedy prosperitě naší země, která nebude poklonkovat hradním pánům a jejich východním zájmům. Byl bych velmi rád, kdyby premiérův pondělní styl a částečně i obsah byly začátkem premiérova dalšího, tentokrát správného obratu. To však dokáže jen politik s vizí, odvahou a solidární povahou. To jsme dosud postrádali a obávám se, že postrádat dál budeme.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru