Pavel Telička: Rozpočtový deficit je hazardem a komentáře ministryně manipulací veřejnosti

Pavel Telička: Rozpočtový deficit je hazardem a komentáře ministryně manipulací veřejnosti
3. 1. 2020
Státní rozpočet za loňský rok skončil ve schodku 28,5 miliard korun, oznámila dnes na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová. Jde o největší deficit od roku 2015.

Rozpočtový schodek roste i v době ekonomického růstu. Nejen já a hnutí Hlas se však oprávněně obáváme, co se bude dít, až dojde ke zpomalení ekonomiky. Obavy jsou na místě i kvůli tomu, že kdyby vláda nerozpustila miliardy z privatizace, byl by schodek za rok 2019 ještě mnohem vyšší.

Situace je o to závažnější, že i přes výrazný deficit zůstávají vládní investice na nízké úrovni, což ostatně opakovaně kritizoval i prezident Miloš Zeman, který je jinak silným obráncem premiéra Babiše a ministryni Schillerovou nazývá ‚božským darem‘. Česká republika se tak i nadále potýká se zastaralou infrastrukturou, s nízkou mírou digitalizace společnosti, s relativně nízkými výdaji na vědu a s podfinancovaným školstvím. Důchodový systém při stárnutí obyvatelstva míří do slepé uličky a vypadá to, že to nikdo z vlády neřeší.

Na pozadí toho všeho je rozpočtový deficit na úkor mladších generací hazardem a komentáře ministryně financí manipulací veřejnosti. To, že vláda Andreje Babiše každý rok naplánuje výrazně vyšší deficit, než je ten, s nímž nakonec skončí, je jen další taktika, jak se před veřejností vítězoslavně plácat po zádech. I když není vůbec proč.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru