Pavel Telička v debatě kandidátů na Českém rozhlase

Pavel Telička v debatě kandidátů na Českém rozhlase
19. 5. 2019
Proč znovu kandiduje do evropských voleb? Jaká je vlastně role europoslance? A jak by chtěl přispět k tomu, aby Češi začali vnímat Evropu v pozitivnějším světle? I na tyto otázky odpovídal místopředseda Evropského parlamentu a lídr kandidátky hnutí Hlas Pavel Telička během debaty kandidátů na Českém rozhlasu.

V pořadí již pátá debata lídrů stran a hnutí kandidujících do Evropského parlamentu se uskutečnila v pátek 15. května. Spolu s Pavlem Teličkou vystoupili i kandidáti z ČSSD, ESO, Agrární demokratické strany, Bezpečnosti, zodpovědnosti, solidarity i jediný reprezentant Tvého kandidáta. „Hnutí Hlas vzniklo na základě bezpočtu podnětů a diskuzí, z nichž jsme vyrozuměli, že dnes nemáte v této zemi koho volit, jestliže hledáte středopravicový liberální, prozápadní a proevropský subjekt, v jehož čele stojí lidé, kteří mají výsledky a vliv,“ představil v úvodu Telička hnutí, které spoluzakládal se svým kolegou Petrem Ježkem.

Proč by měl být do Evropského parlamentu znovu zvolen? „Jsem v evropské politice již 28 let, proto cítím k EU silnou blízkost. A samozřejmě také k tomu, co považuji za strategický cíl. Tímto cílem není jen členství České republiky v EU, ale získání ústřední role, v rámci níž budeme postupně posilovat postavení Česka a naplňovat potenciál, který v tuto chvíli prostě nenaplňujeme,“ odpověděl Telička. Podle něj je základním úkolem europoslance kvalitní legislativní činnost v nejrůznějších oblastech.

Během debaty se musel Telička bránit hned několika nepravdivým tvrzením. Reagoval mimo jiné na slova kandidáta ČSSD Radka Hlaváčka, který tvrdil, že nemohou malá uskupení získat v Evropském parlamentu vliv, proto by měli voliči volit právě sociální demokracii. „Zástupce ČSSD tady balamutí posluchače. Podle prestižní analýzy VoteWatch jsem 13. nejvlivnějším europoslancem ze všech 751 kolegů. Zároveň jsem rovněž 4. nejaktivnějším,“ řekl.

Následně se musel bránit dalšímu Hlaváčkově pokusu o dezinformace. Podle něj totiž Telička nepatří mezi ty europoslance, kteří jsou ‚nejekologičtější‘. „A to je další lež. V žebříčku nejvíce pro-ekologických europoslanců jsem se umístil v první pětce. A to mimo jiné proto, že mám konkrétní výsledky v oblasti oběhové ekonomiky,“ odpověděl s tím, že by se měl Radek Hlaváček příště na debatu lépe připravit. Na vlastní oči se můžete přesvědčit o tom, že je Telička skutečně v první pětici, tady.

Uvést na pravou míru musel Telička také tvrzení Pavla Šrámka, lídra Agrární demokratické strany. Ten místopředsedu evropského parlamentu obvinil z toho, že v době, kdy působil jako hlavní vyjednavač vstupu České republiky do EU, vyjednal špatné podmínky pro zemědělce. Mnohem horší, než mělo třeba Polsko. „Tohle je jen jeden z mýtů, který není vůbec pravdivý. Když si vezmu závěrečné jednání na summitu v Kodani v prosinci 2002, tak na tiskové konferenci byli jak předseda Agrární komory, tak předseda Asociace soukromých zemědělců, předseda Zemědělského svazu a zástupci potravinářů. A všichni říkali, že se vyjednalo maximum možného,“ uvedl na pravou míru Telička, „pan Šrámek také očividně neví, že co si vyjednala jedna ze zemí přistupujících v roce 2004, to bylo automaticky nabídnuto i zemím dalším. Takže jsou mezi těmito státy skutečně minimální rozdíly.“

A čím by chtělo hnutí Hlas přispět k tomu, aby začali i obyvatelé České republiky vnímat EU a své členství v ní v pozitivnějším světle? „Hnutí Hlas se chce zaměřovat na věci, které jednotlivé evropské země spojují. A tím jsou i výzvy, složité úkoly a problémy. V současné době u českých politiků postrádám schopnost aktivně přicházet s rozumnými, konstruktivními a konkrétními řešeními. A samozřejmě také s určitou vizí, s určitým pohledem za horizont,“ dodal v závěru Telička.

Záznam z debaty si můžete poslechnout i zhlédnout tady.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru