Plán na zlepšení zdravotnických služeb máme, a to nejen ve Středočeském kraji.

Plán na zlepšení zdravotnických služeb máme, a to nejen ve Středočeském kraji.
11. 9. 2020
Probíhající pandemie Covid-19 ukázala na problémy nejen ve Středočeském kraji. Krizovou situaci, které v letošním roce čelil celý svět, stávající vedení kraje nezvládlo. A co je horší, chaos v řízení byl doprovázen lživými výroky a následným trestním oznámením na záchranářku. Pandemii bereme s respektem a zavazujeme se ochránit občany Středočeské kraje v maximální možné míře.

Vypracujeme proto nový logistický plán zásobování a distribuce pro krajské nemocnice, sociální služby a integrovaný záchranný systém.

Využijeme zkušeností Pavla Teličky coby stínového zpravodaje Evropského parlamentu pro legislativu kybernetické bezpečnosti a vypracujeme plán ochrany zdravotnických zařízení proti kybernetickým útokům. Zajistíme pro tyto účely potřebné investice.

O nejzranitelnější skupinu společnosti – naše seniory – je třeba pečovat. Ačkoliv jim jednorázový vládní příspěvek přejeme a jsme přesvědčeni, že si jej zaslouží, vybíráme si trnitější, avšak v dlouhodobém horizontu efektivnější cestu. Chceme zvýšit životní standard nejen současných, ale i budoucích důchodců.

Dřív běžná služba návštěv praktického lékaře v domovech pacientů téměř vymizela. Nemocný senior tak musí dojíždět za zdravým lékařem do jeho ordinace, která může být i kilometry daleko. Návštěvy lékaře nyní částečně nahrazuje Zdravotnická záchranná služba, která k tomu ale není určena. Její výjezd je finančně nákladný a především čelíme riziku její absence u vážného případu. Přímou podporou dojezdové služby lékařů zlepšíme péči nejen o naše seniory, ale i o jejich nejbližší. Rodině odpadne nutnost zajišťovat transport nemocného k lékaři, což se znatelně projeví především u seniorů upoutaných na lůžko, jelikož i samotný převoz může být rizikový a vést k zhoršení zdravotního stavu. Budeme také hledat cesty, jak zajistit potřebnou pečovatelskou službu u seniorů doma.

Je načase posílit digitalizaci zdravotnictví. Prvním krokem může být SOS e-call tlačítko pro urgentní situace u samostatně bydlících nemocných seniorů, obdoba SOS tlačítek v moderních autech pro případ havárií.

Nejednou se stává, že lidé, často na cestě přímo z vyšetření na pohotovosti, stojí nedůstojné fronty před lékárnami, kde si potřebují vyzvednout své léky. Aktuální počet non-stop lékáren v našem kraji není dostatečný, podpoříme proto otevření dalších.

 

Oto Drobík

kandidát Hlasu ve volbách do zastupitelstva Středočeského kraje

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru