Prodloužení nouzového stavu je protiústavní

Prodloužení nouzového stavu je protiústavní
17. 2. 2021
Vláda se i navzdory vůli Poslanecké sněmovny rozhodla prodloužit nouzový stav. Argumentuje tím, že ji o to požádala skupina hejtmanů, to ale nic nemění na faktu, že prodloužení nouzového stavu je jasně protiústavním krokem.

Ve skutečnosti se hejtmani stali spíše rukojními premiéra, který odmítl problém řešit standardní cestou a snažil se přehodit případnou zodpovědnost na kraje.

Vláda musela počítat s tím, že jí jeden z koaličních partnerů může vypoděvět poslušnost, a že bez přijetí některých ústupků těžko o potřebě prodloužení nouzového stavu přesvědčí opozici. Měla přitom skoro rok času na to, aby připravila a napříč politickým spektrem projednala protiepidemický zákon, který by situaci řešil i bez nouzového stavu. Jenže ministři v čele s premiérem Babišem s přípravou zákona trestuhodně zaspali, podobně jako dříve nedokázali včas zajistit hygienické prostředky ani lidem v prní linii, nebo aktuálně absolutně nezvládají logistiku očkování.

Hnutí Hlas podporuje stěžovatele, kteří podali žaloby na protiústavnost znovuzavedení nouzového stavu. Jsme si vědomi, že do skončení jeho platnosti Ústavní soud věc nejspíš nestihne projednat. Jde nám ale o princip. Je třeba dát najevo, že ústavní pořádek České republiky není možné libovolně pošlapávat, a to ani v situacích, kdy náš stát čelí vážným hrozbám.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru