Samoživitelky v pasti. Stát na ně zapomíná!

Samoživitelky v pasti. Stát na ně zapomíná!
9. 6. 2020
Mohou skončit na ulici! Matky samoživitelky jsou i mimo krizi velmi ohroženou a často opomíjenou skupinou obyvatel. Koronakrize tento problém ještě znásobila a odhalila tak další nedostatky, kterými náš sociální systém trpí. Pomoc samoživitelkám musí přijít co nejrychleji.

Nemůžou si za to samy

Samoživitelky si většinou nemohou tvořit rezervy – nemají z čeho. Dle průzkumu Klubu matek samoživitelek nemělo 60 % z nich už před koronakrizí žádné úspory. Jsou mezi nimi také matky, které pečují o děti s různými druhy postižení. Některé mají nárok na ošetřovné, ale i to je problém. Ošetřovné nepřichází včas a jeho výše není dostačují. Samoživitelkám tak v krajních případech hrozí i to, že přijdou o bydlení.

„Jsem samoživitelka s těžce nemocným dospělým synem. Řádně platím nájem, ale majitel se rozhodl byt prodat. Dnes soud rozhodl, že se musíme vystěhovat. Jsem v domácnosti a o syna se starám, nepobírám žádné sociální dávky a syn ani invalidní důchod, protože mu nebyl z důvodu diskriminace pacientů s ME /CFS přiznán. Vše nám bylo zamítnuto. Přivydělávám si na různých krátkodobých brigádách v ČR a v zahraničí, když se mi má o syna kdo postarat. V březnu jsem ale o možnost výdělku přišla úplně a na stěhování se mi našetřit nepodařilo. Reálně hrozí, že skončím se synem na ulici,“ napsala nám paní Jana.

Mimořádná „okamžitá“ pomoc

Stát na samoživitelky nemyslí. Ministryně Maláčová se ohání programem Mimořádná okamžitá pomoc, který již delší dobu existuje, a který dle jejích slov v průběhu koronakrize byl ještě zjednodušen. Realita je ale taková, že většině žadatelek dorazily peníze pozdě a naprostá většina z nich dostala od státu podporu nižší než 3000 Kč. Některé dokonce obdržely dle statistiky Úřadu práce ČR pouze 48 Kč. To je jednoduše směšně málo a spousta matek samoživitelek tak nemá peníze ani na nájem. Některým naštěstí podaly pomocnou ruku neziskové organizace. Třetina samoživitelek se musela zadlužit.

„Nejabsurdnější je, že z té mimořádné okamžité pomoci je vyloučena samoživitelka, která předtím pracovala, protože se nevejde do metriky,“ řekla pro DVTV zakladatelka a ředitelka Klubu matek samoživitelek Dana Pavlousková.

Je to málo!

Vyzýváme tímto Vládu ČR, aby se začala touto problematikou seriózně a systémově zabývat a matkám samoživitelkám co nejrychleji poskytla pomoc. Je politováníhodné, že řada společností v kritické situaci zůstala v této krizi bez pomoci. Je však tragické a neomluvitelné, že mnohé matky samoživitelky jsou doslova uvrženy do chudoby. Na pomoc ale ještě není pozdě. Ta však musí být rychlá, efektivní a adresná. Jednorázová finanční ve výši několika desítek tisíc Kč i systémová. Současně vyzýváme vládu, aby přehodnotila systém sociální podpory invalidním a dlouhodobě nemocným osobám, neboť některé jsou evidentně diskriminovány. Pokud se o takovou osobu stará matka samoživitelka, jako například paní Jana, je to situace prakticky vlastními silami neřešitelná.  I v této době se ukazuje, jak důležité jsou neziskové organizace, které zvládají poskytnout pomoc daleko pružněji než stát. Patří jim za to velký dík. Jejich role má však být komplementární a nemají zaskakovat za selhávající stát.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru