Situace v Karviné není selháním obyvatel, ale těch, kteří se teď zbavují odpovědnosti!

Situace v Karviné není selháním obyvatel, ale těch, kteří se teď zbavují odpovědnosti!
17. 7. 2020
Koalice Pro Krásný kraj v Moravskoslezském kraji požaduje po vládě i po vedení Moravskoslezského kraje převzetí odpovědnosti za současný stav na Karvinsku a urgentní řešení problému namísto svalování viny na horníky. Vyjádření, že situace je stabilizovaná, je lživé. Zdaleka ne vše je pod kontrolou.

V polovině května hornické odbory zveřejnily údaje o prvních 11 nakažených v dole Darkov. V následujících dnech začalo testování, počet nakažených prudce rostl a těžba v dole byla 22. května přerušena. Ke stejnému kroku se ostatní doly OKD uchýlily až. 3. července.

Rozhořčení horníci, na které nyní nejeden politik ukazuje prstem a obviňuje je z „nezodpovědného chování“, nerozumějí, proč doly nebyly uzavřeny mnohem dříve. Podle sdružení hornických odborů „je s podivem, že všem výše jmenovaným nevadilo, že od začátku pandemie museli havíři dál pracovat a fárali do dolu společně v klecích, sprchovali se společně ve sprchách, převlékali se společně v šatnách, obědvali společně v jídelnách, jezdili do práce společně v autobusech. A to vše bez možnosti rozestupu či bez možnosti aktivně používat doporučené postupy. Museli, nic jiného jim totiž nezbývalo, pokud nechtěli ztratit práci!Pro nikoho nebyl ani problém, když se nemoc začala šířit na lokalitě Darkov. Začalo se hromadně testovat, když zde bylo více jak 20 pozitivních případů. Na lokalitě ČSM se začalo hromadně testovat, až když se objevilo více jak 100 pozitivních případů!

Vedení dolů nicméně vycházela z doporučení hygieniků. Jejich opatření byla dokonce ráznější, ostatně samotné uzavření dolů přišlo nikoliv „shora“, ale z jejich vlastní iniciativy.

Představitelé státní správy i samosprávy přitom odmítají převzít nad situací vzniklou podceněním problému odpovědnost. Především od hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka bychom čekali, že se za zaměstnance pracující v kraji postaví. Opak je pravdou – facebookový profil hejtmana a jeho nemístné statusy hovoří samy za sebe. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch mezitím odmítl, že by v Moravskoslezském kraji „něco selhalo, protože 95 % nakažených jsou horníci nebo jejich blízké kontakty“. Proč se tedy od tamních starostů obcí dozvídáme, že jim poskytnuté údaje o počtu nakažených jsou mnohdy nesprávné a zmatečné a od samotných obyvatel, že na výsledky svých testů čekají i déle než týden? Takhle vypadá zvládnutá situace, kterou má vláda „pod kontrolou“?

Problém ale zdaleka netkví jen v tom, kdo bude v tomto příběhu označen za viníka. Je léto a koronavirus sbírá síly, aby mohl (s velkou pravděpodobností) na podzim udeřit znovu. My, kandidáti koalice Pro Krásný kraj v Moravskoslezském kraji, který na koronavirové mapě České republiky už od května září výstražnou červenou barvou, si musíme pokládat otázku: Je země na druhou vlnu pandemie připravena?

Vzhledem k celostátním opatřením zavedeným v předchozích měsících (uzavření hranic, nákup ochranných pomůcek, posílení personálu v nemocnicích, testování) by odpověď měla být kladná. Realita se ale nyní ukazuje právě v okrese Karviná. Systém chytré karantény, ač je i podle samotného hejtmana Vondráka „ideově správně nastavený“, nefunguje, kapacita hygienických stanic není dostatečná.

Koronavirus nezmizel, a má-li se s ním Česká republika obstojně vypořádat, potřebuje schopné vedení, a to jak na celostátní, tak i na krajské úrovni.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru