Telička na ČRo: Destabilizace České republiky vychází spíš ze strany českého premiéra

Telička na ČRo: Destabilizace České republiky vychází spíš ze strany českého premiéra
7. 6. 2019
Audit Evropské komise je velmi pochybný, je útokem na zájmy České republiky a snaží se o její destabilizaci. Tento názor přednesl premiér Andrej Babiš v úterý 4. června na schůzi poslanecké sněmovny. Trval při tom na tom, že není ve střetu zájmů a že neporušuje české ani evropské právní předpisy. Je oprávněné brát audit jako útok na Českou republiku? Na to odpovídal ve vysílání Českého rozhlasu Plus Pavel Telička.

„Auditní zprávu může brát za útok na Českou republiku a její zájmy skutečně jen osoba, která se tím snaží na jedné straně pouze odpoutat pozornost, na druhé promlouvá ke svým podporovatelům a voličům a snaží se o zachování jejich přízně,“ odpověděl Telička na otázku, co si myslí o výroku, který Český rozhlas Plus označil jako výrok týdne. „Tohle není výrok týdne, ale nesmysl týdne. Nechápu, že někdo může jít při ochraně svých ryze osobních zájmů tak daleko, že říká nejen skutečné nesmysly, ale vytváří další třecí plochy v rámci EU, které budou mít neblahý a celkem dalekosáhlý dopad na české zájmy,“ dodal.

V dalším období bude totiž Česká republika spolu s dalšími členskými státy dojednávat rozpočtový rámec a financování takový politik, jako je kohezní a zemědělská politika. „A to budou ve hře skutečné zájmy České republiky a konkrétních podniků, farem, obcí i měst. Pokud tedy někdo říká, že se jedná o destabilizaci, tak ano. Ale bohužel ze strany českého premiéra,“ vysvětlil Telička. Současná situace totiž samozřejmě zhoršuje vyjednávací pozici České republiky.

Pokud přijde Česká republika s dobrými argumenty, může se ten předběžný audit ještě změnit? „Samozřejmě nelze vyloučit jednotlivé odlišnosti, možná i drobná pochybení nebo dezinterpretace, ale to je zaprvé dost nepravděpodobné a zadruhé by se to týkalo skutečně jen dílčích jednotlivostí. Nemůžeme tedy očekávat skutečně zásadní vývoj, kdy by měl být audit podstatně revidován až tak, že by závěry vypadaly odlišně,“ odpověděl Telička, „nevěřím tomu, že by Komise pochybila do té míry, že by ten audit byl zásadním způsobem upravován. Teoreticky to možné je. Prakticky je to z mého pohledu zcela vyloučené.“

Telička se v odpovědích opírá o zkušenosti s danými útvary Evropské komise, pravidly i praxí. Jedná se o audit vycházející nejen z interní dokumentace Komise, ale i ze systému pravidel, z toho, jak fungují příslušné správní orgány a z konkrétních záležitostí. „Výraznější změnu tedy nepředpokládám. Zejména když se podíváme, že jde vlastně o dvě auditní zprávy v odlišných sektorech, které mají prakticky stejný závěr,“ uvedl.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru