Telička na ČRo Plus: Zůstáváme u našich cílů a půjdeme za nimi

Telička na ČRo Plus: Zůstáváme u našich cílů a půjdeme za nimi
30. 5. 2019
Jak lídr kandidátky hnutí Hlas hodnotí výsledek evropských voleb? Co rozhodlo volby v České republice a proč je volební účast stále tak nízká? O tom hovořil Pavel Telička v pořadu Interview Plus na Českém rozhlasu.

Bude hnutí Hlas pokračovat i poté, co se mu nepodařilo uspět v evropských volbách a poslat svého zástupce do Evropského parlamentu? „Když jsem viděl tu atmosféru po vyhlášení volebních výsledků, kterou samozřejmě poznamenal smutek, ale rovněž obrovská zapálenost, entuziasmus a odhodlání především mladých lidí, při jejich kompetentnosti, odbornosti a angažovanosti, tak mě to zase utvrdilo v tom, abychom šli tou cestou, kterou jsme si vytyčili před pár měsíci,“ odpověděl Telička s tím, že evropské volby byly jen prvním cílem. Hlavní cíle hnutí Hlas leží na domácí politické scéně.

„Takže ano, zůstáváme u těchto cílů a půjdeme za nimi,“ dodal, „především parlamentní volby jsou tím hlavním cílem pro liberální hnutí, které nemá na domácí politické scéně alternativu.“ Volební výsledek podle Teličky odpovídá tomu, co bylo v daném časovém období možné. Existují samozřejmě věci, které se daly udělat jinak, nicméně hnutí Hlas vzniklo jen pár týdnu před volbami, a proto mělo omezené časové období k tomu, aby informovalo veřejnost o vzniku, kandidátech i svém směřování.

Podle Teličky byly evropské volby v České republice střetem mezi politickými subjekty, kdy jedny nabízely strach, izolaci a řeči o nepřátelích a druzí naopak naději, modernizaci, úsilí a účinnost. „Bohužel musím konstatovat, že výrazně uspěli ti první, že se ukázalo, že rozsévání strachu a marketing na tomto postavený může při relativně nízké volební účasti zabrat a důsledkem toho je, že uspělo hnutí ANO, dva mandáty má SPD a jeden komunisté,“ vysvětlil Telička, „z mého pohledu to není dobrý výsledek a zařadili jsme se jím mezi ty země, kde je to spíše horší.“

Volební účast byla letos vyšší, avšak stále se nedostala ani přes 30 procent. V čem je problém, ptal se moderátor Jan Bumba. „Problém je samozřejmě v tom, čemu se říká evropská politika. Ta ze strany vlády téměř neexistuje. Již v devadesátých letech čeští politici říkali, že nemáme jinou alternativu, že je tady jen diktát z Bruselu, že nic neovlivníme, že se rozpustíme jak cukr v šálku kávy,“ uvedl Telička, „jak šel čas, tak se ta rétorika trochu změnila, ale signál je stále totožný.“ Pokud se občan nezabývá touto problematikou na každodenní bázi a slyší od politiků jen tento vzkaz, tak si musí zákonitě pokládat otázku, proč by vlastně měl chtít k evropským volbám jít. „Je to neschopnost vytyčit si jasné priority, jít za nimi, rozhodovat, hledat spojence a mít na evropské úrovni vliv. A to bohužel na vládní úrovni dlouhou dobu nemáme,“ řekl.

Celý rozhovor si můžete poslechnout tady.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru