Telička na ČT a DVTV: Portfolio Věry Jourové ukazuje na slabé postavení Andreje Babiše v EU

Telička na ČT a DVTV: Portfolio Věry Jourové ukazuje na slabé postavení Andreje Babiše v EU
11. 9. 2019
Věra Jourová se stane jednou z osmi místopředsedů Evropské komise. Její portfolio však nepatří mezi silné ekonomické agendy, o které usiloval premiér Andrej Babiš. Přesto nakonec pozici Jourové hodnotí jako úspěch a projev důvěry. Situaci kolem sestavování nové Evropské komise komentoval předseda hnutí Hlas Pavel Telička ve vysílání České televize i na DVTV.

„Portfolio Věry Jourové je slušné, určitě není bezvýznamné,“ vysvětlil Pavel Telička v živém vysílání DVTV, „ale co si budeme povídat, není to silné ekonomické portfolio, které si přála vláda. Určitě to není tak silná agenda, jako je vnitřní trh, doprava, energetika nebo hospodářská soutěž.“ Podle Teličky může portfolio zesílit či zeslabit samotná komisařka. Odmítl však, že by bylo jeho přidělení vyjádřením důvěry v Českou republiku, jak tvrdí premiér Andrej Babiš.

„Pan premiér nejdříve říkal, že chce velké ekonomické portfolio, že o něm vyjednával jako první s předsedkyní Evropské komise. A najednou něco, co nikdy nezmínil, že by chtěl, považuje za úspěch,“ řekl, „kdybychom vzali Andreje Babiše za slovo, tak je to především jeho neúspěch, protože on se pasoval do pozice člověka, který pro Česko to silné portfolio zařídí. A to se nakonec nepovedlo.“ Telička přidělenou agendu považuje rovněž za signál, že si v současné době Česká republika počíná tak, že není možné, aby dostala nějaké z těch vysoce prestižních portfolií.

Podle Teličky si předsedkyně Ursula vod der Leyen při sestavování Komise počínala chytře. A odráží se to mimo jiné v tom, že by měla Věra Jourová mimo jiné řešit problematickou situaci v Maďarsku a Polsku. „Myslím, že to je chytré. A ne z toho důvodu, jak se někdy od politiků ozývá, že chce Komise rozdělit Visegradskou čtyřku. O to jí rozhodně nejde,“ řekl Telička v Událostech, komentářích na České televizi, „je to chytré z toho hlediska, že má Česko pomalu našlápnuto na tu problematickou maďarskou a polskou stezku. My máme problémy a je to evidentní, což potvrzují i sta tisíce demonstrantů v ulicích. Tahle agenda tudíž nebude jen maďarská a polská, ale bude dost možná také česká.“ 

Nyní čeká Věru Jourovou ještě ‚grilování‘ před Evropským parlamentem. Podle Teličky to bude mít složité, nicméně by ho mohla zvládnout, pokud dokáže svou nezávislost na premiérovi. „Komisař má být nezávislý. Pokud by v této podmínce Věra Jourová selhala, byl by to skutečný propadák,“ sdělil Telička, „bude muset být velmi objektivní. Musí se vyhnout vlivu, který by na ní mohla mít v otázkách jejího portfolia vláda, protože jinak by to byla cesta do pekel. Podle mě by to mohla zvládnout, otázkou je, jestli to zvládne český premiér.“ 

A která země podle něj vyšla při rozdělování portfolií nejlépe? „Velmi dobře dopadla kandidátka francouzská, jejíž agenda je skutečně nabitá. Spadá do ní vnitřní trh, průmyslová politika a ještě k tomu vesmírný program a obrana. To je opravdu zajímavé. Také dánská komisařka Margrethe Vestager dopadla velmi dobře. Získala totiž oblast digitální ekonomiky,“ dodal Telička, podle něhož budou mít velký vliv i další dva výkonní místopředsedové. S nimi se institut řadového místopředsedy srovnávat nedá.

Celé rozhovory naleznete tady a tady.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru