Telička na ČT24: Chci, aby Česká republika hrála ústřední roli v efektivnější Unii

Telička na ČT24: Chci, aby Česká republika hrála ústřední roli v efektivnější Unii
9. 5. 2019
S blížícími se volbami do Evropského parlamentu nabízí zpravodajství České televize rozhovory s představiteli jednotlivých kandidujících stran. Za hnutí Hlas mluvil místopředseda Evropského parlamentu a lídr kandidátky do evropských voleb Pavel Telička.

Čemu by se chtěl v dalším mandátu primárně věnovat? Ptal se moderátor Roman Fojta. „Moje zkušenost za posledních pět let v Evropském parlamentu ukazuje, že se můžete zabývat celou řadou oblastí a můžete to dělat efektivně,“ odpověděl Telička, „když máte široký záběr, tak získáváte i vliv.“ Jako jedny z priorit zmínil bezpečnost, boj proti globálnímu oteplování a otázky životního prostředí, zlepšení prostředí pro podnikatele, rozvoj vnitřního trhu i zjednodušení legislativy.

Podle Teličky by měla Evropská unie investovat především do perspektivních oblastí. „Dnes prakticky neslyšíme nic jiného než D1. Já to chápu, také po ní často jezdím a je to nepříjemné, ale my jsme už ve 21. století,“ řekl Telička, „měli bychom se proto zaměřovat i na otázky oběhové ekonomiky, nanotechnologií, umělé inteligence, samozřejmě i na malé a střední podniky a především startupy. Když tyto společnosti nepodpoříme, budou odcházet mimo EU.“ Z české ekonomiky by se podle něj mělo stát něco podstatně konkurenceschopnějšího nejen na evropských trzích, ale rovněž na těch světových.

Během rozhovoru došla řeč také na brexit a na možné referendum o czexitu. „Británie ukazuje, jak nebezpečné to je, jak zásadně negativní dopady brexit přináší,“ odmítl Telička razantně možnost referenda, „já jsem pro to, abychom diskutovali o otázkách dalšího směřování Unie – o tom jak zefektivnit její fungování, jak dosáhnout toho, aby měla Česká republika skutečně klíčovou, ústřední roli v EU.“ Podle místopředsedy Evropského parlamentu je nutné, abychom věděli, co vlastně chceme. Musím umět hledat spojence, argumentovat, získávat většinu a jednat.

Celý rozhovor je ke zhlédnutí tady.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru