Telička pro ČRo Plus: Šetření na předsednictví EU bude promarněnou příležitostí k získání prestižního postavení

Telička pro ČRo Plus: Šetření na předsednictví EU bude promarněnou příležitostí k získání prestižního postavení
23. 7. 2019
Přestože bude Česká republika předsedat Radě EU až za tři roky, o rozpočtu se rozhoduje již nyní. Premiér Andrej Babiš chce ale šetřit a na předsednictví uvolnit 1,2 miliardy korun. To je výrazně méně než investovaly jiné členské státy. "Výsledkem bude promarněná příležitost. Proplujeme předsednictvím s odřenýma ušima a myslím si, že na něj budeme chtít brzy zapomenout," řekl předseda hnutí Hlas Pavel Telička ve vysílání ČRo Plus.

„Rád bych zdůraznil, že předsednictví v EU je unikátní příležitostí k tomu, aby členská země získala prestiž a vyšší politickou a ekonomickou konkurenceschopnost v rámci EU a na mezinárodním poli. A zejména to platí pro Českou republiku, která nyní nemá v EU úplně optimální postavení,“ vysvětlil Telička a dodal, že předsednictví není obdobím, kdy má země prosadit jen nějaké své partikulární zájmy v jednotlivých legislativních návrzích. Jedná se především o získání odpovídajícího postavení. A to nemůžeme zajistit, pokud nebudeme v pozici, kdy zvládneme odřídit jednotlivá jednání – a těch jsou tisíce – ale zároveň pokrýt i veškerou činnost mimo v té době připravovanou legislativu.

„Máme možnost ovlivnit směřování Unie v jednotlivých klíčových oblastech. V tuto chvíli ale nemáme ještě jasnou představu o tom, jak bude předsednictví probíhat,“ řekl Telička, „vláda hovoří o penězích, ale neslyšel jsem od ní jedinou debatu nebo výrok, který by přibližoval témata, s nimiž do předsednictví půjdeme. Co pro nás budou priority.“ Vláda by podle Teličky měla řešit i to, o čem již v předstihu chce jednat s Komisí, s francouzským předsednictvím, které bude před tím českým, a s předsednictvím, které bude poté, tedy se Švédskem.

Andrej Babiš chce zvýšit počet českých diplomatů v Bruselu o pouhou polovinu současného stavu. Přitom třeba Slovensko v době předsednictví navyšovalo trojnásobně, podobně i Rakousko nebo Estonsko. „Předsednictví vyžaduje efektivně vynaložené prostředky – ale podstatně více musí být investováno do lidí. A když někdo řekne, že chce navýšit počet diplomatů jen o 58 lidí, tak je to někdo, kdo prakticky neví, o čem předsednictví je,“ reagoval Telička, „vláda se zabývá jen penězi, ale nemá žádný rámec, žádnou jasnou představu. Premiér Babiš v době českého předsednictví skoro určitě již premiérem nebude, takže to možná dělá stylem ‚po mě potopa‘.“

A je to tedy vše jen o penězích? Nedá se předsednictví zvládnout skutečně levněji a efektivněji i s omezenými finančními prostředky? „Dá se to zvládnout, ale bohužel výsledek bude promarněnou příležitostí. Proplujeme předsednictvím s odřenýma ušima a myslím si, že brzy budeme chtít na takové předsednictví zapomenout,“ dodal Telička.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru