Telička pro Seznam Zprávy: Audit neukazuje jen dílčí nedostatky, ale záměrné podvody

Telička pro Seznam Zprávy: Audit neukazuje jen dílčí nedostatky, ale záměrné podvody
5. 6. 2019
Průběh demonstrace na Václavském náměstí, kde se podle odhadů v úterý 4. června sešlo na 120 tisíc lidí, sledovala česká i zahraniční média. Speciální živé studio připravily i Seznam Zprávy. Vystoupil během něho také Pavel Telička.

Zatímco demonstranti na Václavském náměstí požadovali demisi Marie Benešové i Andreje Babiše, na Seznam Zprávách se řešila mimo jiné i auditní zpráva, která vyvolala mezi českou veřejností v následujících dnech poměrně velkou nevoli. Vyjadřuje poměrně silný slovník této zprávy, která unikla do médií, závažnost nálezů Evropské komise? A jak často k takové rétorice v EU dochází? I na to se ptal Pavla Teličky moderátor Filip Horký.

„Takový jazyk se samozřejmě neobjevuje v každé zprávě. Nicméně poprvé se jedná o zprávu, která pojednává o střetu zájmu a samozřejmě s tím souvisejícím podnikáním celého holdingu premiéra členského státu,“ odpověděl Telička, „když se tedy podíváme do té zprávy, tak je skutečně bezprecedentní, že by zpráva týkající se podobných subjektů obsahovala tak silný a jasně srozumitelný jazyk. I když musíme připustit, že je tato zpráva zatím pouze zprávou uniklou a nejedná se tak o oficiální dokument.“

Pavel Telička upozornil, že dříve se ustupovalo i na evropské úrovni za mnohem méně závažných záležitostí. Divákům připomněl pád Santerovy Komise kvůli finančním skandálům francouzské komisařky Edith Cressonové, která platila jako poradce svého blízkého přítele. Současná situace kolem Andreje Babiše se jeví jako ještě mnohem závažnější.

Podle Teličky zpráva nepojednává jen o dílčích nedostatcích, ale podle všeho o záměrných podvodech. „Na základě své skoro třicetileté zkušenosti mohu říct, že když už Komise použije takový jazyk, tak je to hodně silná káva. Bohužel se nejedná jen o ostudu Andreje Babiše, ale i o ostudu příslušných orgánů státní správy a české politické reprezentace vůbec,“ řekl již dříve k auditní zprávě Telička, „když jsem navíc viděl, jakým způsobem Andrej Babiš komentuje auditní zprávu, hned mě napadlo, že takto komentují podobná zjištění lidé, kteří jsou zvyklí na ohýbání práva. Oni tomu totiž snad i věří, že konali správně.“

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru