Telička pro Seznam Zprávy: Pokud udržíme entusiasmus a dynamiku, Hlas uspěje

Telička pro Seznam Zprávy: Pokud udržíme entusiasmus a dynamiku, Hlas uspěje
29. 5. 2019
O výsledcích voleb a dalších plánech hnutí Hlas hovořil Pavel Telička v pondělí 27. května v rozhovoru pro Seznam zprávy. „Chceme hnutí Hlas konsolidovat, postavit základy krajských struktur, přijmout žadatele a připravit se na krajské volby, které se uskuteční příští rok,“ řekl, „hnutí Hlas nekončí. Evropské volby byly jen odrazovým můstkem.“

„Výsledek na první pohled nevypadá dobře, to připouštím. Nicméně jsme měli pouhé dva měsíce na to, abychom lidem řekli, že hnutí Hlas vzniklo, kdo ho představuje a co prosazuje,“ reagoval Telička na výsledek evropských voleb, „když pak vezmu v úvahu, že jsme na určitých místech porazili některé tradiční české politické strany, tak to je dobrý odrazový můstek.“ Evropské volby byly pro hnutí Hlas totiž jen prvním z mnoha cílů. Navíc představovaly dobrý způsob, jak hnutí zviditelnit, jak veřejnost seznámit s naším směřováním, kandidáty a programem, který byl mnohými analytiky označován za nejpropracovanější.

Hnutí Hlas tak určitě nekončí a pojede dál. „I příští rok je rokem volebním. A my určitě budeme chtít hnutí konsolidovat, postavit základy krajských struktur a přijmout žadatele o členství, na které jsme bohužel během předvolební kampaně neměli dostatek času. A připravit se na krajské volby,“ řekl Telička. Během předvolební kampaně se kolem hnutí shromáždilo mnoho kvalitních lidí – ať už mezi kandidáty, sympatizanty či dobrovolníky. Jsou to lidé velmi vzdělaní a kompetentní, kteří jsou solidním základem pro budoucí fungování hnutí.

Jak táhne jméno Telička a jak značka hnutí ANO, ptala se během rozhovoru moderátorka. „Pro mě je to v tuto chvíli nepodstatné. Pro mě osobně je hnutí ANO historií a já doufám, že velmi brzy bude historií také pro Českou republiku,“ odpověděl Telička, „pro mě je takové srovnání v tuto chvíli irelevantní. Dnes stavíme nový subjekt, který věřím, že uspěje, jestliže vydržíme v entusiasmu a v dynamice, kterou nyní máme.“ Jedná se o proces, který je postupný a má své překážky. Hnutí Hlas však dokázalo, že má opravdu na čem stavět.

Telička pak potvrdil, že mohly Hlasu uškodit i řeči o fragmentaci. „Ještě jsme hnutí ani nezaložili, nebylo registrované a už se našli komentátoři, kteří začali psát o fragmentaci české politické scény. A já se ptám – jak může středové, liberální hnutí, které vedou lidé, jež si to v Evropském parlamentu skutečně odpracovali a patří mezi nejvlivnější europoslance, hnutí, které patří k evropským liberálům a demokratům (ALDE), fragmentovat prostor, ve kterém jsou subjekty, které jsou součástí křesťanskodemokratické frakce? Kam patří mimo jiné i Viktor Orbán?“ ptal se Telička s tím, že se u těchto subjektů, které mají problém bez koalice přelézt pět procent, neobjevil sebemenší zájem o spolupráci.

Celý rozhovor je ke zhlédnutí tady.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru