Telička v Madridu debatoval o problémech Evropy i o nutném technologickém posílení Unie

Telička v Madridu debatoval o problémech Evropy i o nutném technologickém posílení Unie
19. 9. 2019
Předseda a spoluzakladatel hnutí Hlas Pavel Telička reprezentoval Českou republiku v úterý 17. září na semináři v Madridu, který se každoročně zaměřuje na analýzu stavu v zemích střední Evropy. "Měli bychom posuzovat EU jako celek. Problém totiž není jen v zemích bývalého Východního bloku," řekl během panelu.

Tématem panelu, během něhož vystoupil Pavel Telička, bylo 30 let od pádu Berlínské zdi. Zatímco se ostatní panelisté zaměřovali především na krizi demokracie a hodnot právě v zemích střední Evropy, Telička upozornil, že je velmi nešťastné zkoumat z této perspektivy pouze konkrétní země. „Pozorovat bychom měli, v jakém stavu je třicet let po konci studené války EU jako celek,“ vysvětlil.

Po pádu železné opony došlo ke znovupropojení Evropy. „Ve skutečnosti se však EU začala postupem času rozmělňovat a ztratila vnitřní tmelící prvek,“ pokračoval Telička, „do toho přišla krize politiky. Globalizace se navíc stala prohrou pro část společnosti, která se pak stala jednoduchou kořistí pro populisty.“ Telička však upozorňuje, že se zdaleka nejedná jen o problém střední Evropy. Týká se to totiž i západních zemí.

Podle Teličky bychom měli hledat slabé články EU napříč všemi členskými státy. Musíme jasně definovat skutečně společné zájmy a výzvy, které je nutné řešit. EU má totiž nepřátele nejen na východě, ale rovněž na západě. „I Trumpovi by se hodilo, kdyby se Evropa oslabila. A on mohl místo s jedním silným celkem jednat s jednotlivými státy zvlášť,“ řekl, “společné výzvy musíme uchopit a uvědomit si, že se problémy týkají EU jako celku. Nejen států střední a východní Evropy. Nebyla to třeba Česká republika, kdo nazýval Putina za svého přítele. Máme určitou krizi hodnot a politiky napříč Unií. Rozdělovat ji na východ a západ je cesta do pekel.”

Kromě debatního bloku se pak Telička soukromě sešel na pracovní snídani s bývalým státním tajemníkem pro záležitosti EU Ramónem De Miguelem, vrchním ředitelem pro EU ministerstva zahraničí a zástupci španělské hospodářské komory. Zaměřili se na stav EU i na postavení České republiky v rámci ní. “Řekl mi, že nerozumí, proč si Česká republika tak komplikuje své postavení v rámci EU,” řekl po jednání Telička, “zabývá se malými věcmi a k těm důležitým pak úplně postrádá jasná stanoviska. Nepřináší konstruktivní řešení.” Shodli se, že nás stahuje na okraj i visegrádská politika. Visegrád je podle něj ve vleku Orbána. Je cítit, že Česko nemá na nejvyšší úrovni aktivní politiku, stává se hráčem, který ne nutně jedná ve prospěch svých zájmů, ale spíše v zájmů Orbána.

Nakonec společně probrali také oblast digitalizace. Shodli se, že je EU odkázána na technologie, které v současné době nemá. Na to by měla reagovat. “Musíme v této oblasti Evropu posilovat, vytvářet si tu technologické šampióny,” řekl Telička a upozornil, že by se nemělo nutně jednat jen o velké hráče, jako je například firma Siemens. “Máme u nás malé a střední firmy, bývalé startupy, které jsou velmi inovativní. Česká republika je v IT sektoru velmi silná. Ale nejen v Evropě, ale i přímo v Česku na to zapomínáme. A tyto společnosti bychom měli chránit před obrovskými digitálními hráči,” dodal.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru