Turecko vydírá Evropskou Unii! Je to signál potřeby skutečně silné zahraniční a bezpečnostní politiky EU

Turecko vydírá Evropskou Unii! Je to signál potřeby skutečně silné zahraniční a bezpečnostní politiky EU
11. 3. 2020
Turecký prezident Erdogan oznámil na konci února „otevření“ hranic s Řeckem. Turecko tak porušilo dohodu s Evropskou unií. Krizi na řecko-turecké hranici komentoval pro Český rozhlas Pavel Telička.

Erdogan dorazil 9.3. na jednání do Bruselu. Cílem z jeho strany bylo revidovat migrační smlouvu, na základně které Turecko nepouští migranty dál do EU přes hranici s Řeckem a naopak čerpá miliardovou finanční pomoc.

Samotné jednání vedlo ke zmírnění napětí, ale co bude zítra, v tuto chvíli těžko předvídat. Erdogan je schopen velmi rychle měnit pozice a je o něm známo, že dokáže využívat situace,“ komentoval Pavel Telička.

Jakou vyjednávací pozici Turecko má a jedná se o vydírání?

Samozřejmě Turecko má takovou pozici, jakou si stanovuje samo, ale je otázka, jakou pozici zastává a má EU. Já s obávám, že Evropská Unie projevuje jistou slabost navenek. Nedisponuje konzistentní a zformovanou zahraniční a bezpečnostní politikou a toho umí Turecko dobře zneužít. Ten migrační tlak na Turecko je nesporně těžko zvladatelný a počet migrantů představuje obrovskou zátěž bez ohledu na to, jakou finanční pomoc Turecko od unie dostává. My víme, že se na toto řešení nemůžeme dlouhodobě spoléhat. Každopádně se ale jedná o vydírání ze strany Turecka. Erdogan využívá rukojmí v podobě nebohých lidí a celkové situace jako nástroje v dosahování svých cílů ve vztahu k EU.“

A jak by měla do budoucna Evropská Unie podobné problémy řešit?

Pokud chce EU zajistit svou vnější bezpečnost, musí disponovat sjednocenou zahraniční a bezpečnostní politikou a členské státy jí musí dát takovou politiku do rukou. Je to i signál pro naše politiky, kteří se neustále ohánějí suverenitou,“ shrnul situaci Pavel Telička.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru