Opět není koho volit? Ale je! 

Opět není koho volit? Ale je! 
5. 10. 2021
Do voleb zbývá pár dnů a podle průzkumu společnosti STEM z roku 2017 se právě během posledního týdne rozhoduje až 59 % voličů o tom, koho budou volit. S určitou pravděpodobností tedy ani vy nejste stále rozhodnutí, nebo právě svou volbu zvažujete. Možná nemáte ideální subjekt, který chcete podpořit, ale zkusíme vám nabídnout aspoň pár jednotlivců, jejichž volba se nám zdá smysluplná.

Proč nekandiduje HLAS? 

Jako HLAS jsme se tento rok rozhodli ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR nekandidovat. A to ani samostatně, ani v rámci nějaké koalice, přestože jsme některými subjekty byli ke spolupráci vyzváni. Proč? HLAS prošel velkou vnitřní proměnou a jak říká Jordan Peterson, nejdříve je potřeba si uklidit v pokoji a teprve potom můžeme chtít měnit svět. HLAS nemá v plánu dopadnout jako Věci Veřejné nebo podobné subjekty. V žádném případě se ale nevzdáváme podílu na veřejném dění a v tuto chvíli děláme, co je v našich možnostech.

 

“Uvědomujeme si, že kdybychom kandidovali, můžeme se stát plnohodnotnou alternativou pro mnohé liberálně i středopravě orientované voliče a byla by to pro nás jistá výhoda. Nicméně se tak nestalo. Nyní spousta demokraticky smýšlejících lidí uvízla v dilematu mezi dvěma tvz. demo-bloky. Tedy SPOLU a Pirstan, přičemž ani jedna koalice se jim nezdá ideální. Doporučujeme ale se dívat ve svém kraji spíše na jednotlivce na kandidátkách a jim dát preferenční hlas. Nic jako dokonalá strana neexistuje, natož dokonalá koalice”, komentuje 1. místopředseda hnutí HLAS Otto Sixtus Libal.

 

Není to až tak o konkrétních stranách, koalicích a jejich programech. Ve finále jsou to vždy konkrétní lidé, kteří vás budou zastupovat v Parlamentu. Je jasné, že na koaličních kandidátkách se nám nemusí všichni kandidáti líbit, ale všichni máme možnost podpořit konkrétní osobnosti tím, že jim dáme preferenční hlasy. Nepochybně je to lepší než nevolit.

 

Jak tedy HLAS přispěje demokracii?

Přesto, že nekandidujeme, chceme pomoci tomu, aby se do Poslanecké sněmovny dostali lidé, kteří na to mají a které tam potřebujeme. HLAS je demokratické, prozápadně orientované, liberální středopravé hnutí. Rozhodli jsme se podpořit 7 mužů a 7 žen z různých stran a hnutí, kteří odpovídají podobným hodnotám. V každém kraji jednoho demokratického kandidáta, který splňuje alespoň 4 z 5 následujících podmínek:

 

  1. Liberální smýšlení
  2. Prozápadní orientace (podpora členství v NATO a EU)
  3. Podpora přijetí EURA
  4. Podpora uzákonění manželství stejnopohlavních párů
  5. Kredibilita a osobní integrita

 

Chybí ženy, chybí mladí. Změňme to! 

Dlouhodobě je v Poslanecké sněmovně podhodnoceno zastoupení žen a skupiny pod 30 let. Obyvatel ve věku 18-29 let je v České republice okolo 1 400 000, což je 20 % populace. Nicméně poslanců pod 30 let je v Poslanecké sněmovně pouze 10, což dělá pouze 5 % z celé sněmovny. Čili kdybychom chtěli demonstrativně reflektovat republikový průměr na zastoupení v dolní komoře, mladým lidem do 30 let chybí v Poslanecké sněmovně 25 poslanců! K tomu je průměrný věk poslanců 47,5 let. To je o 5 let více, než je průměr obyvatel ČR. Co se žen ve sněmovních lavicích týče, není to o moc lepší, ba naopak. V současné sněmovně usedlo po volbách v roce 2017 pouze 44 poslankyň z 200 zákonodárců. To je pouze 22 % z dolní komory parlamentu.

 

  • Netvrdíme, že musí dojít k naprosté anarchii a skokové změně poměrů, ale dlouhá léta se neděje žádná zásadní proměna. A to je potřeba změnit! Tím, že si tuto situaci začneme uvědomovat a začneme udělovat preferenční hlasy těmto podhodnoceným skupinám, máme šanci situaci posunout k lepšímu.
  • Netvrdíme, že rozložení sil v Poslanecké sněmovně musí reflektovat realitu republikového průměru, ale měli bychom se snažit se mu v určitých směrech přibližovat. Pokud bude ve vrcholové politice více mladých lidí, je dost možné, že právě mladí lidé se začnou více zajímat o politiku a o budoucnost. 
  • Netvrdíme ani, že muži nejsou schopni projednávat zákony, které se týkají ženských problematik a následně o nich hlasovat. Uznejte ale, že osobní zkušenost je vždy více, než pouhá snaha se na chvilku empaticky vcítit do druhého. 
  • Netvrdíme, že musíme apriori za každou cenu volit pouze lidi pod 30 let a ženy, ale svými preferenčními hlasy bychom se měli pokusit “vykroužkovat” mladší kandidáty a především kandidátky!

 

Každopádně jsme naše priority brali v potaz při výběru podporovaných kandidátů a seznam jsme navíc záměrně stavěli tak, aby na něm figurovalo obdobně žen jako mužů.

Koho tedy HLAS v jednotlivých krajích podporuje?

Hlavní město Praha

Michal Zuna - SPOLU (TOP 09), 9. místo, 39 let
Michal Zuna
SPOLU (TOP 09), 9. místo, 39 let

Ústecký kraj

Kateřina Stojanová - (Piráti a Starostové Piráti). 4. místo, 23 let
Kateřina Stojanová
(Piráti a Starostové Piráti). 4. místo, 23 let

Středočeský kraj

Klára Kocmanová - (Piráti a Starostové, Piráti), 2. místo , 28 let
Klára Kocmanová
(Piráti a Starostové, Piráti), 2. místo , 28 let

Karlovarský kraj

Lukáš Otys - (SPOLU, TOP 09), 2. místo, 36 let
Lukáš Otys
(SPOLU, TOP 09), 2. místo, 36 let

Plzeňský kraj

Matěj Frouz - (Zelení), 2. místo, 22 let
Matěj Frouz
(Zelení), 2. místo, 22 let

Jihočeský kraj

Tomáš Guth Jarkovský - (Piráti a Starostové, Piráti), 14. místo , 25 let
Tomáš Guth Jarkovský
(Piráti a Starostové, Piráti), 14. místo , 25 let

Vysočina

Martina Lisová - (SPOLU, TOP 09), 5. místo, 37 let
Martina Lisová
(SPOLU, TOP 09), 5. místo, 37 let

Pardubický kraj

Jitka Bidlová -  (Piráti a Starostové, Piráti), 4. místo, 43 let
Jitka Bidlová
(Piráti a Starostové, Piráti), 4. místo, 43 let

Královehradecký kraj

Filip Jiroušek - (Piráti a Starostové, Piráti), 4. místo , 26 let
Filip Jiroušek
(Piráti a Starostové, Piráti), 4. místo , 26 let

Liberecký kraj

Helena Vondráková - (Piráti a Starostové, Piráti) 8. místo, 39 let
Helena Vondráková
(Piráti a Starostové, Piráti) 8. místo, 39 let

Olomoucký kraj

Zdena Kašparová - (Piráti a Starostové, STAN), 13. místo, 22 let
Zdena Kašparová
(Piráti a Starostové, STAN), 13. místo, 22 let

Jihomoravský kraj

Tomáš Vymazal - (Piráti a Starostové, Piráti), 3. Místo, 31 let
Tomáš Vymazal
(Piráti a Starostové, Piráti), 3. Místo, 31 let

Moravskoslezský kraj

Štěpánka Křehlíková - (SPOLU, KDU-ČSL), 14. Místo, 35 let
Štěpánka Křehlíková
(SPOLU, KDU-ČSL), 14. Místo, 35 let

Zlínský kraj

Martin Neřád - (SPOLU, TOP 09), 20. Místo, 22 let
Martin Neřád
(SPOLU, TOP 09), 20. Místo, 22 let

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru