Vyšší ceny nebo placení řeckých dluhů? Zavedení eura na to nemá žádný vliv!

Vyšší ceny nebo placení řeckých dluhů? Zavedení eura na to nemá žádný vliv!
28. 2. 2020
Zavedení eura nezpůsobí růst cen ani nás neodsoudí k placení řeckých dluhů. To je názor Oldřicha Dědka, který patří mezi zastánce eura a dlouhou dobu působil jako národní koordinátor pro jeho zavedení. V debatě mu oponoval ekonom Lukáš Kovanda.

Zavedení eura nezpůsobí růst cen ani nás neodsoudí k placení řeckých dluhů. To je názor Oldřicha Dědka, který patří mezi zastánce eura a dlouhou dobu působil jako národní koordinátor pro jeho zavedení. V debatě mu oponoval ekonom Lukáš Kovanda.

„Všude, kde bylo euro zavedeno, už proti němu nikdo nebrojí a naopak se míra jeho podpory v řadách občanů zvyšuje. Všimněte si, že všechny euroskeptické strany v těchto zemích již toto téma úplně vypustily. A nejsnazší je podívat se na sousední Slovensko. Tam už také nikdo proti euru nevystupuje a statistiky říkají, že výkonnost slovenské ekonomiky po zavedení eura předčila Českou republiku,“ otevřel debatu o euru v brněnském Hotelu Continental Oldřich Dědek.

Lukáš Kovanda reagoval svým názorem: „Má vůbec Česká republika v tuto chvíli nějaký pádný argument pro zavedení eura? Já aktuálně žádný zásadní nevidím. Je pravda, že Slovensko vzkvétá, ale ona vzkvétá i Česká republika! A podívejme se například na počet Slováků pracujících v České republice. Ten počet se radikálně zvyšuje. Kdyby euro zvyšovalo životní úroveň, tak by jich sem přeci tolik pracovat nechodilo.“

V otázce zvýšení životní úrovně po zavedení eura se tedy debatující strany rozcházely. Moderátor debaty Pavel Telička však poukazoval na fakt, že stejně jako jsou odlišné měny překážkou pro podnikatele, tak jsou i překážkou pro spotřebitele, a proto zavedení eura ke zvyšování životní úrovně logicky vede.

Následovala výměna názorů debatujících aktérů, po které dal moderátor prostor otázkám z publika. Hosté, kteří téměř do posledního místa zaplnili salonek hotelu, této možnosti využili. S chutí se pustili do debaty a pokládali své otázky.

Hosté se obecně ptali spíše na politické dotazy ohledně eura. Zazněly názory, že by nás euro mohlo pevněji připoutat k západu nebo že by pomohlo naší pozici při jednáních v Evropské unii. Byl také zmíněn náš závazek společnou měnu přijmout. Dostalo se i na dnes již zaběhlé mýty o zdražování a placení řeckých dluhů.

Lukáš Kovanda souhlasil, že k žádné přímé platbě po zavedení eura nedojde, nicméně dodal: „On si to možná málokdo uvědomuje, ale řecké dluhy už dávno všichni platíme. Jistě byste chtěli vyšší úročení na svých bankovních účtech, ale to právě třeba kvůli Řecku není možné.“

K růstu cen se vyjádřil Oldřich Dědek: „Co se týče zdražování, tak to lze velmi jednoduše vyčíst z ukazatelů inflace. Existuje takzvaná vnímaná inflace, a potom statisticky měřená inflace. Vnímaná inflace se měří dotazováním lidí a tato inflace skutečně třeba na Slovensku vzrostla. Pravdou ale je, že inflace statistická zůstala naprosto stejná a ta je v tomto případě ta průkazná, jelikož tu lze jednoznačně číselně dokázat.“

Oldřich Dědek i Pavel Telička se shodli, že infrastruktura eura doznala v posledních letech značného vylepšení. A jak se staví k výhledovému zavedení eura Lukáš Kovanda? „Je pravda, že v případě nějakých větších turbulencí může být euro daleko odolnější měnou, a proto nikdy neříkej nikdy.“

Obě debatující strany se víceméně shodly na tom, že přijetí eura by do jisté míry usnadnilo život podnikatelům, kteří obchodují se zahraničím a také zahraničním investorům. Debata přinesla mnoho zajímavých názorů a podnětů k další diskusi a naznačila, že by toto setkání nemělo zůstat ojedinělým.

„Děkuji vám všem, že jste přišli, a děkuji i sám sobě, že jsem se udržel do tohoto, pro mě tak zásadního tématu, příliš nevstupovat. Myslím, že z této debaty jasně vyplývá, že zavedení eura je téma, které vyžaduje odbornou diskusi a vtažení veřejnosti. Má to smysl a je trestuhodné, jak se většina našich politických stran k diskusi o euru staví. Hnutí Hlas bude i nadále pořádat tyto debaty a podporovat diskusi s odborníky i v případě politicky nepopulárních témat,“ uzavřel debatu Pavel Telička.

Debatu o zavedení eura pořádalo v brněnské Hotelu Continental hnutí Hlas, které se k podpoře zavedení eura veřejně hlásí. Nechce však euro jen slepě podporovat, ale vyvolávat odbornou diskusi na toto téma a bojovat tak s množstvím dezinformací, které se v souvislosti se společnou evropskou měnou šíří i ze známých politických subjektů.

Záznam debaty je k dispozici na Facebooku hnutí Hlas ZDE.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru