Výzva vládě: 4denní pracovní týden může pomoci české ekonomice

Výzva vládě: 4denní pracovní týden může pomoci české ekonomice
22. 5. 2020
Hnutí Hlas vyzývá k diskusi o zavedení čtyřdenního pracovního týdne. Inspirace přichází z Nového Zélandu, kde má stejné opatření pomoci k podpoře cestovního ruchu a ekonomiky v zemi. Vláda by měla diskusi na toto téma otevřít i u nás.

Pojďme diskutovat

Vyzýváme vládu k uskutečnění diskuse se zástupci zaměstnavatelů, odborů, s ekonomy a všemi dalšími, kteří mohou přispět k prozkoumání užitečnosti přechodného zavedení čtyřdenního pracovního týdne v některých sektorech či firmách v České republice. S cílem podpořit domácí turistický ruch ve své zemi zveřejnila tuto myšlenku novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Na rozdíl od ostrova na jižní polokouli začíná v naší zemi letní turistická sezóna a více volného času v období prázdnin by mohlo českému turistickému ruchu a ekonomice pomoci ještě výrazněji.  „Mohl by to být rozumný experiment na období červen – září. Rozhodně by to bylo lepší, než likvidovat hodnotu koruny, aby lákala cizince a pro české občany bylo v ostatních zemích draho,“ uvedl na Twitteru místopředseda Hlasu Petr Ježek. Zároveň nemálo firem vinou krize nemá ještě dostatečnou poptávku po svých výrobcích či službách nebo obecně pro ně není letní sezóna vrcholem aktivity.

Kurzarbeit a 4denní pracovní týden

Čtyřdenní pracovní týden lze přinejmenším v některých oblastech či případech zkusit uchopit v rámci schématu tzv. kurzarbeitu, které je součástí řešení dopadů krize. Vláda by tak mohla pomoci například firmám, které nebudou mít v létě ještě tak velkou poptávku. V některých zemích se už se čtyřdenním pracovním týdnem experimentovalo i v normální situaci – mimo jiné zvyšuje spokojenost lidí a produktivitu práce – současný stav je mu pravděpodobně ještě více nakloněn. Krizová situace vyžaduje přemýšlet a hledat řešení i mimo běžný rámec.

Hnutí Hlas je připraveno tuto myšlenku podpořit a zúčastnit se odborné diskuse na toto téma.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru