Zákon o kvótách na potraviny je paskvil.

Zákon o kvótách na potraviny je paskvil.
21. 1. 2021
Nenechme, aby nám ministerstvo průmyslu a obchodu diktovalo, co smíme a nesmíme prodávat, respektive pak i to, co smíme a nesmíme nakupovat.

Návrh zákona, který říká, že obchody nad 400 metrů čtverečních musí splnit určitou kvótu potravin, které jsou produkované v Česku, předložený poslancem SPD Radimem Fialou a protlačený hlavně za pomoci hlasovací mašinérie hnutí ANO, sice na první pohled vypadá “hezky česky”, nicméně při pozornějším pohledu na jeho finální podobu zjistíme, že ho nelze označit jinak než jako naprostý paskvil.

Problém je hned v několika věcech.

  • První je v tom, že tento zákon absolutně nerespektuje princip svobodného trhu a podnikání. Potraviny totiž nejsou regulované zboží. Vstoupí-li schválený zákon v platnost, v důsledku bude bit i zákazník, který bude mít výrazně menší volbu výběru potravin. A změna se může snadno projevit i na růstu cen potravin.
  • Za druhé je tento zákon v rozporu s pravidly fungování EU a volného pohybu zboží. Jak se teď na Českou republiku budou dívat evropští partneři a co z toho vyvodí za důsledky? Místo posilování partnerství v rámci Evropy si pod sebou neustále řežeme vlastní větev. Škodíme tak především sami sobě.
  • Poslední, a po nějakém tom pátku, co známe našeho premiéra, ne úplně překvapivá věc je, že tento návrh zřetelně nahrává největšímu tuzemskému producentu potravin. Ano, Agrofertu.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru