Oběhová ekonomika je cestou ke klimatické neutralitě. Musíme z České republiky udělat zemi pro 21. století

Oběhová ekonomika je cestou ke klimatické neutralitě. Musíme z České republiky udělat zemi pro 21. století
28. 4. 2020
Koronavirová krize zasadila klasickým průmyslovým odvětvím velkou ránu. Celý svět včetně České republiky čekají velké změny a na nás je, abychom je náležitě využili ve svůj prospěch. Místo toho, abychom se namáhavě snažili vracet do bodu před vládními opatřeními, musíme se posouvat dopředu.

Zelenější ekonomika

Současná situace je velkou příležitostí k nastartování zcela nového, udržitelnějšího fungování ekonomiky. Opatření spojená s koronavirem vnesla do českého průmyslu i spotřebitelských návyků nové modely. Cesta k přechodu od lineárního modelu ekonomiky k zelenějšímu modelu oběhové ekonomiky nebyla nikdy tak nasnadě. Chce to jen snahu a odhodlání.

Právě teď je totiž ta chvíle, kdy musíme nefunkční modely opouštět a přecházet k těm efektivnějším. Nesmíme nadále zbytečně plýtvat zdroji, které budou postupem času stále vzácnější. Musíme podpořit modernější a čistší provozy, pomoci perspektivním odvětvím a nastartovat růst země, který bude stát na nových základech – na inovacích, lepším využíváním zdrojů, větší soběstačnosti a na snižování znečištění životního prostředí. Na nás je, abychom současné příležitosti využili a udělali z České republiky konečně zemi připravenou na 21. století.

Bereme to vážně

I to je důvod, proč bere hnutí Hlas otázku životního prostředí a oběhové ekonomiky velmi vážně a je jednou z našich programových priorit. Česká republika totiž čelí dlouhodobě problémům v oblasti životního prostředí, závislosti na dovozu surovin. Postupně se stává montovnou Evropy a ztrácí konkurenceschopnost. Komplexní řešení této situace představuje právě koncept oběhové ekonomiky, o které pravidelně píšeme nejen na našich webových stránkách.

Oběhová ekonomika je především průmyslovou koncepcí. Průmyslové podniky jsou totiž tím, kdo vyrábí, a tudíž rozhoduje o tom, z čeho a jakých způsobem daný výrobek vyprodukuje. Proto by firmy měly být stimulovány k užívání ekologických a efektivnějších řešení. Odpad z jednoho odvětví může být surovinou pro jiné. Je třeba podpořit průmyslové synergie, aby firmy měly možnost lépe spolupracovat. Jedině tak zůstane český průmysl konkurenceschopný a připravený na transformaci ke klimatické neutralitě.

Konkrétní programové cíle v této oblasti si můžete přečíst TADY.

Setkání s Hlasem

1. 5. 2024 - Praha
4. 5. 2024 - Plzeň

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2024. Přijďte nás podpořit ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 7. - 8. června 2024

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru