Opatření EU výrazně pomohou zmírnit ekonomické dopady současné krize. Zastiňují je však letadla z Číny

Opatření EU výrazně pomohou zmírnit ekonomické dopady současné krize. Zastiňují je však letadla z Číny
25. 3. 2020
Přestože vláda pořádá tiskové konference jako na běžícím pásu a jak prezident, tak premiér pronesli k národu ‚mimořádné‘ projevy, slyšet od nich cokoliv pozitivního o Evropské unii je v současných dnech téměř vzácnost. To dává prostor pro všechny antiunijní rváče, kteří Unii obviňují z toho, že se současnou koronavirovou krizí nic nedělá. Je však nutné připomenout, že jsou tato obvinění neoprávněná. A to hned z několika důvodů.

Evropská unie má totiž v oblasti zdravotnictví jen minimální kompetence koordinačního a doporučujícího charakteru. To znamená, že disponuje jen omezenými prostředky, jak do této oblasti zasahovat. Vše podstatné je tedy v kompetencích jednotlivých členských států, které neviděly zdravotnictví jako jednu z priorit, v níž by mělo docházet k integraci na evropské úrovni. Zarážejícím, i když v dnešní populistické době nijak překvapujícím faktem je, že diskuzi o možné integraci zdravotnictví hlasitě odmítaly především ty politické síly, které dnes viní Unii z nečinnosti.

I přes velmi omezené kompetence v oblasti zdravotnictví ale Unie jednala. Už na konci ledna, v době, kdy se problém v České republice ještě často bagatelizoval, řešil šíření koronaviru během svého plenárního zasedání Evropský parlament. V únoru i v březnu se mimořádně sešla Rada EU ve složení ministrů zdravotnictví, dva videokonferenční summity měli premiéři a prezidenti. Jednání tedy bezesporu probíhala a nadále probíhají. A to vždy i s českými zástupci, kteří mohou předkládat své návrhy a požadavky. Přesto o nich českou veřejnost tito zástupci neinformují a raději do Unie kopou.

Je pro nás naprosto nepochopitelné, že Unii obviňují z nečinnosti i někteří čeští europoslanci, kteří by měli sami nejlépe vědět, jak omezené její pravomoci v této oblasti jsou a že to byly členské státy, které odmítly Evropskou komisi jako koordinátora společného postupu v této záležitosti. Je bezpodmínečně nutné, aby tyto lži uváděla vláda na pravou míru. Stejně tak by měla občany náležitě informovat o krocích Unie v oblastech, v nichž kompetence má.

Není totiž pravda, že by Unie nedělala vůbec nic. Přijala totiž velmi významná opatření, která by měla zmenšit ekonomické dopady pandemie koronaviru. Zatímco česká vláda v této oblasti postupuje jen velmi opatrně, posunuje termín k podání daňových přiznání a dočasně ruší EET, Unie vytváří investiční fond v hodnotě jednoho bilionu korun. Peníze z něho jsou určeny pro zdravotnické systémy jednotlivých zemí, pro malé a střední podniky i na oživení trhu práce. O dalších opatřeních se můžete dočíst v našem článku TADY.

Slyšeli jste někdy z úst vládních představitelů o těchto opatřeních? Proč premiér během jedné z desítek tiskových konferencí novináře neinformoval o tom, že bude mít Česká republika k dispozici z rozpočtu EU více než miliardu eur na pomoc v boji s následky koronaviru? Proč se nemluví o dalším unijním opatření, které umožní bankám poskytnout malým a středním podnikům, které se dostanou do potíží, likviditu? Proč není slyšet o milionech, které investovala EU do vědy za účelem vynalezení léku proti novému koronaviru?

Česká republika se dostala do paradoxní situace, kdy se o miliardách z evropského rozpočtu a krocích, které mohou výrazně ulevit dopadům krize, vůbec nemluví. Zatímco to Evropská unie schytává v České republice ze všech stran, vládní delegace nadšeně vítají čínská letadla se zdravotními prostředky. Číně se děkuje během prezidentského i premiérského projevu, zatímco o Unii nepadne ani slovo. Orientace čelních představitelů Česka na východ nebyla nikdy zřetelnější.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru