Probudili jsme se do svobodnější země. Pomohla aktivita i soud. Chaos však zůstává

Probudili jsme se do svobodnější země. Pomohla aktivita i soud. Chaos však zůstává
24. 4. 2020
Vláda značně urychlila plán na rozvolňování restriktivních opatření v souvislosti s koronavirem. Výraznou měrou k tomu přispěl soud, který zrušil opatření ministerstva zdravotnictví, ale také aktivita všech, kterým nebylo lhostejné omezování naší svobody. Stále je však třeba vyřešit nefunkční pomoc podnikatelům a absenci jakéhokoliv systému, který by umožnil institucím a lidem se připravit.

Jsme stále právním státem

Byla to asi nejpozitivnější zpráva včerejšího dne. Městský soud v Praze zrušil opatření ministerstva zdravotnictví. Potvrdilo se tak to, co v době přijetí vládního nařízení dle zákona o veřejném zdraví, říkal, říkal Pavel Telička: „Vláda si myslí, že vyšachováním podnikatelů z možnosti požadovat náhradu škody s nimi vydrbala. To je omyl! Její pozice je politicky účelová, nikoliv právně silná. Vládě se to vrátí jako bumerang!“ A přesně to se také stalo. Vláda narychlo zmírnila některá opatření a aby vůbec ta zbývající měla právní základ, chce prodloužit nouzový stav a postupovat dle krizového zákona.

Můžeme vycestovat

To, co jsme kritizovali asi ze všeho nejvíce, je doufejme minulostí. Zákaz vycestovat ze země je zrušen, po návratu bude potřeba prokázat se negativním testem, nebo nastoupit 14denní karanténu. Pavel Telička k tomu dodává: „Můžeme opět cestovat do zahraničí. Na jednu stranu má člověk radost, že má zpět ústavně dané svobody, na druhou stranu si říká, kde to jsme, že se musíme po týdnech tlaku radovat z něčeho, co má být samozřejmé. Zvolené řešení mnozí z nás navrhovali dávno.“ Jak to celé bude ale konkrétně fungovat v praxi zatím ještě nevíme. „Podle ministra Havlíčka se necháte otestovat, podle ministra Vojtěcha při návratu předložíte negativní test. Co to je za pokyny? Komu test předložím a kde ho při návratu vezmu?“ ptá se místopředsedkyně Hlasu Mona Nechvátalová.

Pendleři jsou volní!

Dočkali se konečně také pendleři. Skupina, kterou vláda využila jako „hlavního nepřítele“ a zavedla proti ní tvrdá opatření. Zavřela některé hraniční přechody, nařídila zůstávat v zahraničí 3 a posléze 2 týdny s tím, že následně mohou domů, ale musí nastoupit do karantény. Nyní už stačí, když pravidelně absolvují testy na covid-19. Proč to nešlo rovnou? Rozhovor s předsedou sdružení Pendleři bez hranic, který jsme přinesli v době, kdy spousta pendlerů řešila existenciální problémy, si můžete připomenout ZDE.

Můžeme se sejít

Zrušeno bylo také omezení pohybu osob v rámci naší země. Nově jsou přípustné skupiny o 10 lidech. Otevřít budou moci některé obchody. Ke kadeřnici si ale stále zajít nemůžeme. Martin Převrátil k tomu dodává: „Vítám, že včerejší rozhodnutí soudu přimělo vládu k rozvolnění některých opatření. Bohužel v přijatých rozhodnutích stále vnímám výraznou nahodilost a rozporuplnost, například v kritériích pro otevírání obchodů a služeb nebo při stanovování počtu lidí, kteří se smějí srocovat. Představí nám vláda konečně analýzy, na základě kterých teď rozhoduje?“

Co dál?

První problém je aktuální nejistota. „Rozvolňování opatření až na výjimky vítám. Ale na základě čeho k tomu dochází? Kde je plán s indikátory? Proč musejí všichni čelit chaosu a nikdo předem nic neví?“ říká Pavel Telička. S napětím očekáváme jakákoliv upřesnění k tomu, co se včera dělo.

Druhým problémem zůstává pomoc podnikatelům. „Dostatečná pomoc vlády podnikatelům, kterým se zastavilo podnikání a kteří platí vysoké fixní náklady je pouze teorie,“ říká Petr Ježek. A Pavel Telička dodává: „Prioritami musí být udržet zaměstnanost a zajistit likviditu podniků. Než jít administrativně náročnou a jak je vidět nefunkční cestou půjček, má smysl odložit odvody.“

Co na to vláda

„Snad každá jiná vláda by z takového fiaska vyvodila personální důsledky. Pamatuju, jak v Dánsku, a to mu začalo předsednictví v EU, měl premiér nesrovnatelně menší problém a vláda ze dne na den předala úřad do rukou opozice,“ dodává Petr Ježek.

To však u nás samozřejmě není na pořadu dne. Premiér Babiš už jistě pracuje se svým PR týmem na nějakém šikovném vyjádření, nebo dokonce proslovu k národu a ministr Vojtěch rezignaci neplánuje a výzvy k rezignaci označil za daň za úspěch.

Pokračujeme

Věříme, že aktivní kontrola a tlak na vládu přináší výsledky. Demokratická společnost si připisuje  alespoň tyto dílčí úspěchy a my budeme v naší práci pokračovat. „Jsem ráda, že jsme se konečně dočkali rozvolnění opatření, která byla často nesystémová a jak se včera ukázalo, dokonce protiprávní. Co bychom však uvítali nejvíce, je jistota. Opravdu doufám, že opět nedojde ke změně pravidel a občané od živnostníků, pendlerů, přes rodiče malých dětí až po zaměstnavatele budou mít už konečně jasno,“ uzavírá místopředsedkyně Hlasu Kateřina Novotná.

Setkání s Hlasem

Aktuálně nejsou naplánována žádná setkání.

Náš program

Program hnutí Hlas do voleb do Evropského parlamentu 2019

Newsletter

Zajímá vás, co se děje v Hlasu nového a jaké jsou naše názory na důležitá politická témata a dění ve společnosti? Přihlaste se k odběru novinek a našeho newsletteru.

Pojďte do toho s námi

Jsme vám sympatičtí a uvažujete o tom, že byste se stal/a naším členem nebo podporovatelem? Všechny důležité informace najdete v odkazu.

Přihlášení do newsletteru